Lakers bröt trist bortasvit

Efter sex raka förluster på bortaplan lämnade Växjö Lakers i går Karlstad med två poäng i bagaget efter seger mot Färjestad med 2–1 efter förlängning.
Därmed fick Lakers revansch på Färjestad som vann efter straffar när lagen möttes i Vida Arena för två månader sedan.
Sport • Publicerad 20 november 2014
När Lakers besegrade Modo i torsdags gjorde Robin Söderquist det matchavgörande 4?3-målet. I går blev han åter poängräddare när han kvitterade till 1-1 mot Färjestad.Foto: FREDRIK KARLSSON / TT

3.23 in på förlängningsperioden drev Växjöbacken Cory Murphy upp pucken i anfallszonen och avlossade ett skott som Färjestads målvakt Justin Pogge inte lyckades hålla och en framstormande Liam Reddox satte dit returen högt.

Målet betydde 1-2 och seger för Växjö Lakers som därmed också är tillbaka på vinnarspåret även på bortaplan efter sex raka matcher utan vinst utanför Växjös gränser.

– Riktigt skönt, precis vad vi ville komma hit och göra. Vi hade tålamod och det lönade sig. Färjestad spelar oerhört bra defensivt med sitt styrspel och det är lätt att man blir frustrerad då, säger Liam Reddox till TT.

Målet var den kanadensiske forwardens elfte för säsongen och han är därmed lagets främste målskytt.

Matchen såg länge ut att bli säsongens första mållösa match efter tre perioder i SHL. Inte minst beroende på att båda lagen stod för ett bra försvarsspel framför två bra målvakter och som undanröjde allt mesta i målchansväg.

Men 12.37 in på tredje perioden bröt hemmalagets poängkung Milan Gulas dödläget genom att via Cory Murphys klubba valla in 1–0 mellan benen på Cristopher Nihlstorp i Lakerskassen.

I det läget såg plötsligt Lakers förlustsvit på bortaplan ut att förlängas till sju matcher, men precis som målvaktskollega Nihlstorp, tvingades även Justin Pogge (som hållit nollan i två raka matcher) se en puck trilla in i det egna målet mellan benen.

Kvitteringsmålet kom knappt två minuter efter 1–0 och gjordes av Robin Söderquist, som därmed gjorde mål för andra matchen i rad. Dessutom två viktiga sådana.

– Det är där han ska vara. Kul för Robin, säger Lakers assisterande tränare Fredrik Hellgren.

Hellgren som främst ansvarar för coachningen av backarna under match har åter fått ordning på Lakers defensiva spel. Ett backspel som hackade i samma veva som Teemo Laakso gick skadad.

Den finländske backjätten gjorde i går sin fjärde match sedan skadecomebacken och visade var skåpet ska stå – och ihop med landsmannen Ville Varakas har Lakers ännu ett solitt backpar bredvid den nordamerikanska duon Cory Murphy/Noah Welch. Sedan har Lakers också det svenska backparet Niclas Lundgren/Sebastian Erixon som knappast heller går av för hackor.

Fredrik Hellgren var nöjd med att laget lyckades vända underläge till seger, inte minst sedan man tappade 3–1 till 3–4 efter straffar när man senast mötte Färjestad.

– De två första perioderna stördes lite grann av många boxplay och powerplay, men när vi väl var fem mot fem tryckte vi tillbaka dom och styrde spelet bra. I powerplay lyckades vi inte riktigt få till det, men i boxplay spelade vi riktigt bra. I tredje perioden fick de på nåt sätt ta över kommandot och gjorde 1–0. Men vi kom tillbaka starkt och kvitterade. Sedan tog vi med oss den starka avslutningen på tredje in i förlängningen, säger Lakers assisterande tränaren Fredrik Hellgren.

De två poängen betyder samtidigt att Lakers befäster fjärdeplatsen i tabellen när två femtedelar av grundserien är avverkade. I morgon går SHL in i tredje rundan och för Lakers del väntar Örebro på hemmaplan.