Lakers förlorade knappt

Växjö Lakers ligger sist i elitserietabellen efter lördagkvällens match i Vida Arena som det regerande svenska mästarlaget Brynäs vann med 2–1.
Sport • Publicerad 13 oktober 2012

– Prestationen från vår sida är bra och jag kan inte gnälla på grabbarnas arbetsinsats, men vi lyckas inte sätta dit pricken över i:et, säger Lakerstränaren Janne Karlsson.

Pricken han syftar på handlar om oförmågan att sätta dit pucken i mål.

Den ende i Lakerslaget som lyckades att göra mål var Noah Welch som krutade in reduceringen till 1–2 i mitten av andra perioden och gav Lakers hopp.

Men missflytet/oförmågan framför motståndarmålet höll sedan i sig, samtidigt som Brynäs stod upp bra i sitt försvarsspel.

Lakers inledde annars matchen på ett övertygande sätt med hög fart och hög forechecking. Inte minst kedjan med Tomi Kallio, Robert Rosén och Miikka Männikkö inledde matchen på ett rivigt sätt.

Att Lakers ligger sist i tabellen, medan Brynäs toppar den är inte konstigt när man kollar hur det ser ut i powerplaystatistiken – den viktiga spelformen med en man mer på isen.

Brynäs är bästa laget med en 27,27 procent i effektivitet medan Lakers ligger sist med noll procent och efter att laget i matchen mot Brynäs misslyckades två gånger har man nu spelat powerplay 47 gånger utan att göra mål.

Brynäs tog till vara på båda sina powerplaytällfällen och har gjort tolv mål på 44 försök.

Sebastian Enterfeldt gav Brynäs ledningen mitt i den första perioden när han styrde in Elias Lindholms pass och Lakersmålvakten Fredrik Norrena hade inte en chans att hinna förflytta sig i sidled.

I den andra perioden fick Elias Lindholm skära in från vänsterkanten och sprätta upp pucken vid den bortre stolpen. Möjligen borde Norrena ha täckt upp bättre, men samtidigt hade han ingen hjälp av uteförsvaret.

I slutet plockade Lakers ut målvakten för en extra utespelare utan att lyckas sätta dit kvitteringen.

– Det är bara att inse att vi är ett bottenlag just nu, men vi vill inte vara det och det handlar om att kasta oket och jobba ännu hårdare, säger Janne Karlsson.

Brynäs assisterande tränare Jan Larsson var desto mer belåten efter matchen:

– Som vanligt en jämn och tuff match. Vi jobbar oerhört hårt över hela banan, har ett bra försvarsspel och ett jättebra powerplay.

För Lakers väntar nu fyra dagars matchfritt inför torsdagens bortamatch mot Timrå och fyra dagar att träna ännu hårdare på att göra mål och höja snittet 1,4 mål per match.

– Det är klart att vi vänder på varenda sten, men vi gör ju inte mål i fem mot fem heller och jag tror inte vi kan träna mer på powerplay än vad vi gör, säger Janne Karlsson.