Annons

Lakers förlorade men Ilkka kan slå målrekord

Ilkka Heikkinen gjorde sitt 17:e mål för säsongen, men det räckte inte för Växjö Lakers som förlorade med 1–2 borta mot Timrå i lördags.
Sport • Publicerad 20 februari 2012
Växjö Lakers skyttekung Ilkka Heikkinen och Timrås Simon Önerud framför Martin Gerber i Växjökassen. Foto: pär olert/picagencyFoto: 

– Det är bara att försöka glömma den här matchen så fort som möjligt och blicka framåt. Det återstår fortfarande många poäng att spela om, säger Ilkka Heikkinen.

Den finske skyttekungen dundrade in 0–1 i powerplay i den andra perioden och sedan var han inne på isen när Timrå kvitterade och satte segermålet i den tredje. Då ska man också veta att Heikkinen spelar i snitt 23,40 minuter per match, vilket bara överträffas av tre andra spelare i hela elitserien.

Annons

Heikkinens mål var det 17:e i ordningen och han toppar den interna skytteligan i Växjö Lakers. Tvåa är Mike Iggulden med 13 mål. Målet var också det tionde som Heikkinen satte i powerplay, vilket ger honom en delad första plats med Brynäs Jacob Silfverberg i den disciplinen.

Heikkinen toppar också poängligan bland backarna på 29 efter 12 assister och de 17 målen.

Växjö Lakers finländske succéback på väg att hota alla tiders målrekord bland backarna i elitserien. Jan Huokko innehar rekordet på 21 mål från säsongen i Leksand 1998/1999.

Fyra mål fattas för Ilkka Heikkinen med sju matcher kvar av grundserien.

Att du som back har gjort flest mål i laget, beror det på att ni har dåliga forwards eller på att du är extremt bra?

– Man ska veta att det är riktigt svårt att göra mål i elitserien, där försvaren är oerhört täta. Att jag har gjort flest mål tror jag beror på att jag skjuter mycket och när vi spelar powerplay försöker alla nå mig med pucken för skott, svarar Heikkinen som på 48 matcher har skjutit 107 skott på mål.

I inledningen av serien var det vardagsmat för Heikkinen att skjuta mål, men efter hand har de andra lagen läst in sig och mer eller mindre punktmarkerar numera Heikkinen när Växjö Lakers spelar powerplay. Målet mot Timrå var dock Heikkinens andra mål på två matcher efter fullträffen hemma mot Linköping i torsdag.

– Det är bara att hoppas att självförtroendet kommit tillbaka nu, säger Ilkka Heikkinen.

Trots att Växjö Lakers förlorade är streckstriden i tabellen oförändrad om vi räknar bort AIK som gjorde ett miniryck efter segern mot Linköping.

I övrigt förlorade även Djurgården, närmast under kvalstrecket liksom Modo närmast över slutspelsstrecket.

Annons

Modo står för motståndet i Vida Arena i morgon och Ilkka Heikkinen har segerreceptet klart för sig.

– Modo har riktigt bra forwards och vi måste spela tätt defensivt. Sedan får vi gärna göra mål i spel fem mot fem, men vi måste också försöka utnyttja de lägen vi får i powerplay, säger Heikkinen.

Läge för mål nummer 18 från nummer 49:s klubba kanske?

Kristian Ferm
Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons