Annons

Lakers imponerar

Växjö Lakers har lyckats med något inget annat allsvenskt lag gjort under höst och vinter.
Laget har aldrig varit inne i en formsvacka.
Nu går man också till julvila som serieledare.
Sport • Publicerad 16 december 2010
Nicklas Rahm gav Växjö en drömstart med 1-0 redan efter 1.11.
Nicklas Rahm gav Växjö en drömstart med 1-0 redan efter 1.11.Foto: Lena Gunnarsson
Oscar Alsenfelt var lysande mellan stolparna. Här i samspråk med kollegan Christoffer Bengtsberg.
Oscar Alsenfelt var lysande mellan stolparna. Här i samspråk med kollegan Christoffer Bengtsberg.Foto: 

Bara ett ord behövs för att förklara gårdagens 3–1-seger mot Rögle.

Imponerande.

Annons

Det var imponerande, eftersom Rögle varit den senaste månadens komet och tills i går radat upp åtta matcher med poäng, varav sju fulltidssegrar.

Det var imponerande, eftersom Växjö Lakers kom till spel utan sex spelare.

Det var imponerande, eftersom de unga Sebastian Nilsson och Jesper Porsefjord fick chansen och tog den genom att sätta det viktiga 3–1-målet.

Och när den gamle giganten Kenny Jönsson lugnt och värdigt står och öser beröm över laget från staden med sjöarna – ja då är det imponerande.

– Växjö gör det otroligt bra i tredje perioden. De stänger matchen oerhört skickligt, sa den assisterande Rögletränaren.

När han ombads jämföra Örebros spel med Växjös sa Jönsson:

– Man vet alltid hur Örebro spelar, byte efter byte efter byte. Med Växjö är det annorlunda. De forecheckar mer, spelar mer irrationellt, går mycket på känsla och byter korridorer.

Att vara "irrationell" och gå på känsla.

Ungefär så brukar Lakerstränaren Janne Karlsson beskriva sig själv. Kenny Jönssons ord kändes därför som ytterligare en bekräftelse på att Karlsson satt sin vinnande prägel på dagens Växjö Lakers. Ett arbete som nu är inne på fjärde säsongen och som kommer att fortsätta – kanske så länge som i tre säsonger till, när kontraktet löper ut.

Karlsson var nöjd.

Annons

Framför allt med den disciplin hans lag visade upp.

– Vi var lite bestämdare än Rögle. Vi var beredda att offra någon extra tand för att ta hem det här, sa Janne Karlsson.

Vi fick se en värdig toppmatch. Inte världens jämnaste, men det var fartfyllt (vilken förstaperiod!), rent spel och ganska spännande ända in på slutet. Dock var känslan redan från start att Växjö var numret större.

Det var lite fördel Växjö i samtliga perioder.

2–1 efter första perioden var i underkant, efter att vi i övrigt noterat ytterligare fem, sex superheta mållägen för hemmalaget.

3–1 efter den andra kändes rättvisande. Även här hade Växjö det mesta och det bästa av spelet och förutom Jesper Porsefjords mål styrde Christian Magnusson pucken i stolpen.

Trots tappra försök ända in på upploppsrakan lyckades Rögle aldrig komma riktigt nära en poäng. Växjöspelarna låg alltför rätt i sina positioner och tog alltför få felbeslut för att gästerna skulla släppas in i matchen.

Sammantaget var det en match där Växjö Lakers taktfasta disciplin fällde avgörandet. Spelarna tog ett kollektivt ansvar för att ordna en seger.

Imponerande var ordet.

Daniel Enestubbe
Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons