Lakers knockat i tredje ronden

Under två perioder hängde Växjö Lakers mot repen, men undvek skickligt att ta räkning.
I tredje sänkte man garden – och knockades efter en tung slagserie.
Översatt till hockeyspråk: Örebro–Växjö 4–1 (1–0, 0–1, 3–0).
Sport • Publicerad 21 oktober 2010
Heta känslor i Örebro framför Växjö Lakers-målvakten Christoffer Bengtsberg. Foto: Johan Bernström/Pic-AgencyFoto:

Två (nästan) helt eniga tränare satt och summerade matchen efteråt.

– Vi var bra i första perioden. I en minut. Sedan tar Örebro kommandot. Vi är inte riktigt där. Att vi bara låg under med 0–1 kändes helt okej efter första, inledde Växjös Janne Karlsson.

Kollegan Peter Andersson myste belåtet när han gick igenom matchen.

– Jag tycker att vi var bra. 1–0 efter första är alldeles för lite. Det borde varit två. Tre. Till och med fyra, sa han.

– Ta inte i för mycket nu, replikerade Karlsson blixtsnabbt och skämtsamt.

Faktum är att Andersson hade rätt. Det kunde ha stått 4–0 till Örebro efter den första och, sett till det som presterades i anfallsväg, enormt ojämna förstaperioden.

Janne Karlsson erkände:

– Christoffer Bengtsberg gav oss i alla fall en chans att vinna.

Att Örebro är smart, starkt och snålt visste vi redan.

I går visade närkingarna exakt hur smarta, starka och snåla man kan vara när det mesta fungerar. Hade även anfallsspelet innehaft lite mer potens hade onsdagen blivit ännu mörkare för Växjö.

För hur underligt det än kan låta: Växjö hade chansen att ta hem det här. Med ett färskt 1–1-mål från Daniel Åhsbergs klubba i minnet gick man ut i tredje perioden, stärkta av ny optimism och nyvunnet hopp.

Men nej. Klasskillnaden – det rådde en rejäl sådan – syntes i målprotokollet först i tredje perioden.

Växjö hängde helt enkelt inte med under någon av perioderna och följden blev massor av utvisningar, som Örebro länge var ganska dåliga på att utnyttja. Inför tredje ändrade Peter Andersson sin powerplayuppställning och redan efter 4.23 hade Örebro avgjort, efter dessa lyckade avslut:

? Efter otroligt läckert lir fick Marcus Weinstock avsluta med att dra in 2–1 i en ödsligt tom kasse.

? Med hjälp av ett par skymmande spelare pricksköt Andreas Frisk in trean bakom Bengtsberg.

Som körsbäret överst på bakelsen tryckte sedan Johan Sjödell-Wiklander in 4–1. Då hade vi bara hunnit drygt fem minuter in i perioden och Janne Karlssons time-out var förbrukad.

Efter att först Bengtsberg (första perioden) och därefter ett uppoffrande försvarsspel (andra) räddat Växjö var man bortom all räddning i tredje.

Domaren Mikael Sjöqvist fick sin släng av tränarsleven, men inte ens där ville Janne Karlsson förklara bort resultatet.

– Domaren lyckas på något sätt få båda lagen förbannade, men jag försöker inte leta undanflykter. Oavsett vilken domare som dömt hade vi förlorat i dag; vi var sämre än vad han var. Det kändes som om vi inte hade beslutat oss för att göra vad som krävs. Det fanns för många som inte var villiga att "skita ner näsan", analyserade Växjötränaren.