Lakers målvaktshjälte får konkurrens

Mattias Modig ersatte skadade Scott Munroe efter första perioden och höll nollan, vilket i hög grad bidrog till Lakers tre poäng efter 1–0-segern borta mot Luleå.
Nu har Lakers värvat ytterligare en målvakt – finske världsmästaren Teemu Lassila – för att stärka upp vilket också gör att konkurrensen hårdnar.
Sport • Publicerad 8 december 2013
Växjö Lakers målvakt Mattias Modig räddade alla puckar som kom i hans väg i matchen mot Luleå. Här är det Luleåforwarden Linus Klasen som försöker.Foto: Pic-Agency Sweden

Efter tio matcher i rad utan att lyckas ta ledningen gjorde Lakers 1–0 mot Luleå i lördags och höll sedan tätt. Därmed bröts också mardrömssviten mot Luleå och det kan Lakers tacka Mattias Modig för.

Den förre Luleåmålvakten höll sin första Lakersnolla och gjorde det med bravur.

– Riktigt skönt att vinna och få ta tre poäng igen, säger Mattias Modig som i sin sjätte match på isen den här säsongen äntligen fick uppleva en seger.

Närmast tidigare var borta mot Frölunda där det blev en poäng, men förlust efter straffar. I bortamatchen mot AIK hade Lakers 3–1 med sex minuter kvar när Modig skadade sig och tvingades byta. In kom en ouppvärmd Scott Munroe och AIK gjorde snabbt fyra mål och vann.

I lördags var det ombytta roller då Munroe tvingades kasta in handduken efter första perioden och Mattias Modig kastades in i hetluften.

Luleå parkerade direkt i Lakers zon och Modig fick göra den ena svettiga räddningen efter den andra och räddade totalt 21 av 21 skott.

Även Luleåmålvakten David Rautio storspelade varför det blev en målsnål tillställning. Men Modig vann matchen i matchen eftersom Rautio tvingades vika ner sig vid ett tillfälle när Ryan Lasch (hans 13:e) satte det matchvinnande målet efter en spelvändning i andra perioden.

– Jag tycker vi spelade lite smartare än Luleå och lät dem föra spelet lite mer och kontrade bra. En stabil insats över lag, säger Mattias Modig efter att Lakers äntligen lyckades besegra Luleå som hade tio raka segrar mot Lakers.

Det måste ha känts lite speciellt?

– Jo, det får man väl säga. Det är alltid speciellt att möta Luleå, det är här man är född och har vuxit upp. Men vi var verkligen värda tre poäng i den här matchen, säger Modig.

Exakt vilken åkomma det är som Scott Munroe har ådragit sig vill inte Växjö Lakers ledning berätta, men man har agerat snabbt genom att värva in finländaren Teemu Lassila, en 30-årig målvakt som bland annat var med och vann VM-guld ihop med bland andra Lakerscentern Jani Lajunen 2011.

Närmast kommer han från spel med Avangard Omsk i KHL där han spelade tio matcher innan han blev utköpt. Lassila var även förstemålvakt i Djurgården 2005–2007 och har spelat sju säsonger i den finska högstaligan med främst TPS och HPK. De senaste två säsongerna har han spelat i KHL.

Kontraktet med Växjö Lakers gäller säsongen ut där det återstår 25 grundseriematcher innan slutspelet drar i gång och där har tabellfyran Lakers ett uttalat mål att vara med.

– Vi känner att vår målvaktssida inte är optimal just nu och marginalerna är lite för små för att chansa. Scott Munroe har fått slita hårt och är just nu skadad, men hur lång- eller kortsiktigt det är vet vi inte. Mattias Modig har inte fått så många matcher som vi kanske hade velat. När möjligheten med Teemu Lassila kom upp så kände vi att vi ville säkra upp den långsiktiga tryggheten på målvaktssidan, säger sportchefen Henrik Evertsson i ett pressmeddelande.

Teemu Lassila, som är son till målvaktslegendaren Hannu Lassila, kom till Växjö i går och om pappersexercisen går enligt planerna kan han vara spelklar till morgondagens Smålandsderby i Vida Arena.

– Han kan bli spelklar till HV71, men sedan är det upp till coacherna att besluta hur de vill använda honom, säger Henrik Evertsson.