Annons

Lakers nya tjecker debuterar mot AIK

Efter helgens värvning av den tjeckiske forwarden Tomas Netik har Växjö Lakers också gjort klart med den tjeckiske världsmästarbacken Karel Pilar.
-Tanken är att båda ska spela mot AIK, säger Växjötränaren Janne Karlsson.
Sport • Publicerad 31 januari 2012

Karel Pilar är en högerfattad back som bland annat var med och vann VM-guld med Tjeckien 2001. Dessutom har han spelat tre säsonger (2001–04) med Toronto Maple Leafs i NHL. I Tjeckien har 34-åringen fått sin fostran i HC Litvinov och de senaste säsongerna har han spelat i ryska KHL där han den här säsongen blev uttagen till All Star-laget.

Precis som Tomas Netik har Karel Pilar skrivit på ett kontrakt som sträcker sig säsongen ut och precis som Netik kommer Pilar närmast från spel i slovakiska KHL-laget från Lev Poprad. Samma klubb som slovaken Peter Ölvecky också har spelat för.

Annons

I KHL står det klart att Lev Poprad inte går till slutspel och därför tillåter klubben att Pilar och Netik avslutar säsongen i Sverige och elitserien. Inte minst slipper Poprad lönekostnaderna för de båda tjeckerna.

Hur mycket pengar miljonvärvningarna kostar Växjö Lakers vill inte sportchef Henrik Evertsson uppge.

-Jag kommenterar aldrig löneuppgifter, säger Evertsson.

Växjö Lakers tränare Janne Karlsson ser de båda tjeckerna som klara och nödvändiga förstärkningar i truppen med 13 matcher kvar att spela av grundserien, där det är extremt jämnt och ovisst vilka lag som tar de sista slutspelsplatserna, respektive vilka lag som det är färdigspelat för och vilka lag som tvingas spela i kvalserien.

– Det är inga gudar som kommer hit, men det är två skickliga spelare som ska spetsa till och förstärka vårt lag och det är därför vi har tagit hit dem, säger Janne Karlsson.

– Netik är inte så stor spelare, men skridskostark, snabb och en spelare som har gjort många mål och vi hoppas att han gör det nu också. Han har gedigen bakgrund och har bland annat vunnit tre tjeckiska mästerskapsguld med Prag.

– Pilar är en rutinerad och spelskicklig back som är bra i powerplay och har en del NHL-rutin, beskriver Lakerstränaren de båda nyförvärven.

Han ger dock inte ge några hintar om i vilka formationer han tänker spela de båda tjeckerna, utan laget hålls i vanlig ordning hemligt till matchdagen.

Klart är att Lakers har med sig två målvakter och 20 utespelare till Stockholm och matchen mot AIK i kväll och Luleå borta på torsdag. Tom Linder och Robin Dahse har fått lämna plats åt de båda nyförvärven jämfört med senast.

Är det slutvärvat för Lakers nu?

-Nja, det är en dag kvar (till transferfönstret stänger) och vi får se vad marknaden kan hosta fram. Men som det ser ut nu (i går kväll) är det inte aktuellt med någon ytterligare spelare, svarar Henrik Evertsson.

Kristian Ferm
Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons