Annons

Lakers positiva kedjereaktion

Alexander Johansson visade vägen med sitt första mål för säsongen och Nick Johnson säkrade Växjö Lakers 4–3-seger mot Örebro med sitt tredje straffmål för säsongen. Däremellan gjorde Tuomas Kiiskinen sitt elfte och tolfte mål, vilket för upp honom i topp i SHL:s skytteliga.
Sport • Publicerad 23 november 2014
Foto: MIKAEL FRITZON / TT
Foto: MIKAEL FRITZON / TT
Cristopher Nihlstorp räddade samtliga Örebros straffar. Anders Erikssons straff stannade mitt på mållinjen.
Cristopher Nihlstorp räddade samtliga Örebros straffar. Anders Erikssons straff stannade mitt på mållinjen.Foto: MIKAEL FRITZON / TT
Cristopher Nihlstorp gjorde en ny bra match i målet.
Cristopher Nihlstorp gjorde en ny bra match i målet.Foto: MIKAEL FRITZON / TT
Alexander Johansson klappas om efter sitt första mål som betydde 1?1 i matchen mot Örebro.
Alexander Johansson klappas om efter sitt första mål som betydde 1?1 i matchen mot Örebro.Foto: MIKAEL FRITZON / TT

Senast Växjö Lakers förlorade hemma i Vida Arena var den 9 oktober när Frölunda vann med uddamålet 2-1. Frölunda som återkommer i morgon kväll och då kan Lakers förlänga sin segersvit på hemmaplan till åtta raka matcher.

Den sjunde raka hemmasegern kom i lördags när Örebro besegrades med 4–3 efter straffar. Därmed har Lakers tagit poäng av samtliga lag i serien den här säsongen och befäster samtidigt fjärdeplatsen i tabellen.

Annons

– Det är viktigt att vi lyckas vinna på hemmaplan. Vi måste visa de andra lagen att det här är vår hemmaborg, säger forwarden Alexander Johansson som satte den psykoligiskt viktiga kvitteringen till 1–1 bara 13 sekunder efter att Örebro tagit ledningen i mitten av första perioden.

– Vi fick ner en puck efter tekning och Cory (Murphy) la en liten ”myra” in på målet som jag tog emot och vände om och satte dit den. Jag hann inte tänka speciellt mycket, säger Alexander Johansson som därmed spräckte sin nolla i målkolumnen.

”Alex” klev fram som målkung i slutspelet i fjol där han gjorde sex mål på tolv matcher och förväntningarna var därför uppskruvade inför den här säsongen. En säsong som Alexander Johansson inledde som center i förstakedjan mellan Tomi Kallio och Rhett Rakhshani.

Men på grund av både olyckliga och lyckliga omständigheter tvingades Lakers lagledning möblera om i kedjorna och Alexander Johansson har på senare tid spelat ytterforward i fjärdekedjan.

”Alex” har ett brett register till skillnad från många andra spelare och ser det inte som en degradering utan trivs i sin roll.

– Vi har försökt pussla ihop det i kedjorna och jag tror Sam (Hallam) och de andra vill jämna ut det lite mer. Jag tycker vi har fyra bra linor där vår kedja och Jani Lajunens inte ska ösa in poäng i första hand.

Efter 19 matcher utan mål fick Alexander äntligen sätta dit pucken, men han har inte sett det som betungande.

– Jag satte några mål på försäsongen och sen gick det lite tungt i början, men efter tio matcher har jag inte tänkt på det alls. Det är jättekul att det kom nu förstås, men jag har aldrig varit någon stor poänggörare utan det är jobbet för laget som är det viktigaste för mig. Att folk har höga förväntningar på en efter avslutningen i fjol förstår jag, men det är inte i närheten av vad jag själv har för förväntningar på mig, säger Alexander.

En annan effekt av ommöbleringarna i kedjorna är den att Tuomas Kiiskinen, som inledde säsongen i tredjekedjan med Jani Lajunen och Liam Reddox, flyttade ihop med Robert Rosén och Nick Johnson där från början Patrik Lundh spelade.

Lakers ledande kedja har producerat 24 mål och 31 assister, varav Kiiskinen själv har satt 12 mål, vilket innebär att han är delad etta i SHL:s skytteliga. De två senaste målen kom i lördags och betydde 2-1 och 3–2 mot Örebro.

Nick Johnson avgjorde matchen med sitt straffmål till 4–3. Det var kanadensarens sjunde mål för säsongen och hans fjärde som blev matchavgörande.

Kristian Ferm
Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons