Annons

Lakers segerrecept: undvika utvisningar

Senaste resan till Gävle slutade med en mardröm i boxplay. Bakom 2–5-förlusten fanns fem insläppta mål med Växjöspelare i utvisningsbåset.
– Det var inte mycket som stämde där, säger Erik Josefsson inför kvällens match mot Brynäs.
Sport • Publicerad 29 december 2011
Erik Josefsson är en av boxplayspecialisterna i Växjö Lakers. Han och de andra hade en mörk kväll senast laget gästade Gävle.
Erik Josefsson är en av boxplayspecialisterna i Växjö Lakers. Han och de andra hade en mörk kväll senast laget gästade Gävle.Foto: Lena Gunnarsson

Elitserienykomlingen Växjö Lakers har gjort en klart godkänd debutsäsong hittills. Bara i några enstaka matcher har de trampat genom isen och aldrig varit nära poäng. Förra bortamötet med Brynäs var en sådan match. Liam Reddox gav Växjö Lakers ledningen. Sedan gjorde Brynäs fem raka mål. Samtliga i powerplay. Växjö Lakers är inte det enda laget i serien som tvingats släppa in mål när Brynäs får chansen med fler spelare på isen. Gävlelaget är bäst i elitserien och utnyttjar nästan var fjärde chans.

– De har många skickliga spelare som gör det lilla extra och det oväntade. Sedan hänger det ihop med att man vågar lite mer i medgång, säger Erik Josefsson som menar att det är nyckeln till poäng i kvällens match.

Annons

– Om vi drar lärdom från de tidigare matcherna får vi absolut inte sitta i utvisningsbåset. Det är den första regeln. Det gäller att jobba hårt.

Vicekapten Erik Josefsson och lagkapten Johan Markusson brukar få gott om speltid med färre Växjöspelare på isen. Förra mötet mellan lagen spelades i Vida Arena den 1 december. Då gjorde Brynäs "bara" ett mål i numerärt överläge, men de vann ändå matchen med 4–2. Den matchen inledde även Växjö Lakers trista svit med fem raka hemmamatcher utan vinst. Därför är det kanske en fördel att kvällens match spelas i Läkerol Arena – över 60 mil från Växjö. På resande fot har Växjö Lakers tre raka trepoängare.

– Jag vet inte varför. Vi har kanske krigat på ett annat sätt och det har gett utdelning borta. Men samtidigt tycker jag ändå vi spelat hyfsat hemma, men saknat det där lilla extra, säger Erik Josefsson.

En annan positiv Växjösvit är att laget nu har fyra raka matcher med poäng. Trots att det blev förlust efter straffar mot Linköping tog laget fler poäng än jagande Modo och Timrå. Den enda poängen kan bli viktig när säsongen sammanfattas.

De fem senaste elitseriesäsongerna har grundserien spelats över 55 omgångar. Smålandsposten har studerat sluttabellerna och kan konstatera att det i snitt krävts 72 poäng för att fixa nytt kontrakt utan en nervig kvalserie. För att nå slutspel har man behövt samla ihop 76 poäng. Växjö Lakers har i nuläget 45 poäng. Enligt statistiken skulle tio trepoängare de avslutade 22 matcherna räcka till nytt kontrakt.

– Självklart satsar vi på slutspel. Det har vi sagt hela säsongen, säger Erik Josefsson.

Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons