Annons

Lakers stal poäng av storhet

En smått heroisk kämpainsats gav Växjö Lakers en överraskande pinne i bortamatchen mot MoDo. Först i förlängningen kunde Niklas Sundström rädda MoDos ansikte genom att göra matchens enda mål.
Sport • Publicerad 24 mars 2011
Lakers målvakt Oscar Alsenfelt.
Lakers målvakt Oscar Alsenfelt.Foto: Picagency

– När vi klarade ut att hålla nollan i tre perioder fick jag känslan av att vi skulle avgöra i sudden, säger Växjö Lakers tränare Janne Karlsson.

För Lakers del handlade det igår om att sno poäng av de stora. Den föresatsen lyckades och nu blir kvalserien en kamp mellan jättarna Södertälje SK och MoDo samt uppstickaren Växjö.

Annons

– Vi ska inte åka hit för att bjuda på gladhockey. De misstagen har vi gjort tidigare under två besök i kvalserien till elitserien. Vi fick matchen dit vi ville och försvarsmässigt gjorde alla sitt jobb. Och mer än det, säger Janne.

Du måste vara helnöjd?

– Jag säger både och på den frågan. Om vi varit kyligare offensivt kunde vi vunnit den här svåra matchen, svarar Lakerscoachen.

Växjö Lakers chocköppnade med ett stolpskott från David Lundbohm, men sedan var det mest MoDo i första perioden. MoDo etablerade sig i Lakers försvarszon och det dröjde till åttonde minuten innan Lakers hade sitt första skott på mål.

Lakers uppträdde tajt, gjorde det svårt för MoDo, som inte kom upp i sitt förväntade höga tempo.

På läktaren, totalt kom 5 508 åskådare, i MoDo-båset, och på rinken såg det skärrat och spänt ut.

Ordet frustration gjorde sig påmint.

I andra perioden kom MoDo-stjärnan Niklas Sundström igenom och hans puck räddades av Lakers-backen Nils Andersson med en blockering precis framför mållinjen.

"Straff, straff, straff..." Så vrålade klacken Lumberjacks i hockeytemplet.

Efter videokoll valde domarna att fria. Den bedömningen gällde endast om pucken var över mållinjen.

Annons

Andra perioden påminde en hel del om den första spelmässigt. MoDo ägde pucken, vann åter skotten klart, men Lakers försvarade sig starkt. Backarnas grovjobb skapade kontringslägen.

I 17:e minuten fick Lakers Daniel Åhsberg periodens bästa chans, men måltjuven fick inte till det i avslutningen.

Även i tredje hade Lakers en klingande stolpträff av Gustav Hjalmarsson, men under större delen av perioden var det MoDo mot Lakers suveräne målvakt Oscar Alsenfelt.

Lakers lakejer manade med "jobba, jobba, jobba" och det var precis vad Lakers spelare gjorde.

– Jag tycker att Växjö hade sina bästa lägen under de sista tio minuterna av matchen. Den där lille snabbe (Steve Saviano) är det inte kul att vara back mot, konstaterade MoDo-tränaren Challe Berglund.

Efter tre perioder var det mållöst, en Lakers-pinne var i hamn, och i förlängningen slog han till, MoDos bästa spelare Niklas Sundström.

3.28 satte han pucken i nättaket efter ett öppnande pass från Ladislav Nagy.

Växö Lakers seger blev inte sämre med tanke på att Josh Soares plockades av banan som en säkerhetsåtgärd efter skada och att Jeremias Augustin fick kliva av för kramp efter sin bortvaro för skada.

– Jag är okej. Det var tränarens beslut att jag inte skulle spela mer och jag är redo för Södertälje på fredag, säger Josh Soares.

När Växjö Lakers spelare lämnade Fjällräven Center såg de Höga kustens vågor och den berömda hoppbacken i omgivningen. Den kallas paradiskullen.

Lakers kände sig nästan som i paradiset denna onsdagsafton...

Sven Elofsson
Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons