Annons

Lakers Youds borta i upp till sex veckor

För sjunde SHL-året i rad laddar Växjö Lakers upp med en Finlandsturné. Med på turnén finns även skadade Ben Youds, som riskerar att missa ligapremiären.
växjö • Publicerad 15 augusti 2017
Sam Hallam och hans Växjö Lakers åker på onsdagen till Åbo för att träna och spela en minicup mot finskt ligamotstånd. Foto: Lydia Arvidsson Shukur
Sam Hallam och hans Växjö Lakers åker på onsdagen till Åbo för att träna och spela en minicup mot finskt ligamotstånd. Foto: Lydia Arvidsson Shukur

Youds hann inte mycket mer än att gå på is och delta i Skills Competition innan oturen höll sig framme i Stångebro ishall i säsongens första träningsmatch.

– Han skadade sig tidigt i matchen mot Linköping och blir borta 4-6 veckor, säger Växjötränaren Sam Hallam som meddelar att det rör sig om en underkroppsskada.

Annons

Det blir med andra ord en kamp mot klockan för Ben Youds för att hinna bli aktuell för den första SHL-matchen som sker hemma i Vida Arena mot Brynäs den 19 september.

Resten av Lakerstruppen tränar klockan 10.00 på onsdag och sätter sig sedan direkt på bussen för vidare färd mot Stockholm, där båten avgår med Åbo som destination.

I Åbo väntar på fredagen match mot Växjö Lakers guldkapten Tomi Kallios TPS Åbo i en tvådagars minicup. Lördagens finska motstånd utgörs av antingen Ässät eller Lukko Rauma, beroende på hur det går i fredagsbataljerna.

– Att vi åker till Finland är en tradition som påbörjades innan jag kom till Växjö Lakers. Sedan har det fortsatt. Med åren har vi upparbetat bra kontakter som hjälper oss att boka allting därborta, berättar Sam Hallam.

Det blir din sjätte Finlandsturné. Vad brukar det ge er som grupp?

– En grej är att det ofta varit första gången vi kunnat ha full trupp. Vi har varit tillsammans i några veckor, Finland är alltid den första större resan vi gör tillsammans och vi är alltid betydligt mer sammansvetsade när vi kommer hem än när vi åkte. När det gäller själva hockeyn har vi också alltid två eller tre matcher som ger oss en massa feedback om var vi står och vad vi behöver jobba med.

Och att möta finska lag innebär också någonting extra?

– Ja, framför allt infinner sig en extra rivalitet när finska och svenska lag möts, vilket höjer nivån lite. Lagen i Finland har lite olika spelstilar. Vissa spelar väldigt likt det finska landslaget och stänger mittzon, något som är bra att spela mot. Sedan finns det andra lag som spelar mer attackerande.

Först ut är TPS Åbo med din gamle guldkapten Tomi Kallio som vägrar lägga av.

– Ja, sist jag pratade med Tomi var i våras och då hade han inte riktigt bestämt sig. Men han hade en jättebra säsong bakom sig och det verkar som att hans sug för hockey fortfarande är äkta. TPS gjorde en bra grundserie i fjol men blev utslagna tidigt i slutspelet. Jag tror att Tomi är sugen på att lyfta en pokal i Finland också, som kapten.

Annons

Ni har varit i gång ett tag nu. Vilka är dina egna observationer om laget så här långt?

– Jag tycker att vi startade bra med de första isträningarna. Sedan blev det lite "down", matchen mot Linköping inräknad, där jag inte tycker att vi hade speciellt bra tryck i det vi gjorde. Däremot såg det jättebra ut i måndags igen. Det är så himla tidigt på säsongen än, men jag tycker mig se lite mer rakhet i laget, både fysiskt och sett till spelet. Vi försöker forma det till den vägvinnande hockey vi vill spela.

Robert Rosén är dessutom tillbaka i full träning, inte sant?

– Robban körde för fullt både i fredags och i måndags. Han var tidigare i slutet av en rehabiliteringsperiod efter en operation och har svarat upp bra. Förhoppningsvis ska det inte bli några komplikationer utan det ska bara rulla på för honom nu.

fakta

Finlandsturnén

Onsdag

10.00: Träning, Vida Arena.

12.00: Bussen avgår mot Stockholm.

Kväll: Färja, Stockholm–Åbo.

Torsdag

Morgon: Ankomst Åbo.

Eftermiddag: Träning.

Fredag

18.30: TPS Åbo–Växjö Lakers

Lördag

13.30: Ässät/Lukko Rauma–Växjö Lakers

Söndag

Förmiddag: Färja Åbo-Stockholm

Kväll: Flyg Arlanda–Växjö

Daniel EnestubbeSkicka e-post
Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons