Annons

Länderna som kan få spela EM i Växjö

Om exakt 17 månader invigs EM i fotboll i Sverige. Italien och Island är två länder som har bra chans att ta sig till bland annat Myresjöhus Arena i Växjö.
Sport • Publicerad 10 februari 2012
Tyskland med Fatmire Bajramaj tappade poäng i kval­mötet med Spanien.
Tyskland med Fatmire Bajramaj tappade poäng i kval­mötet med Spanien.Foto: 

Kvalspelet till nästa sommars stora damturnering har nått halvvägs. Nästa vecka fortsätter gruppspelet som redan bjudit på en del spännande resultat. Stormakten Tyskland leder till exempel inte sin grupp i nuläget. Spanien lyckades spela 2–2 mot storfavoriten i november och leder i nuläget gruppen tre poäng före Tyskland. Spanien har dock en match mer spelad. I en annan kvalgrupp har Norge ganska stora bekymmer. De ligger inte bättre än fyra efter Island, Belgien och Nordirland. Island toppar gruppen, tre poäng före närmaste konkurrent. En annan favorit i fara är England som ligger tvåa i sin grupp, fem poäng bakom Holland.

Lagen som är närmast en EM-biljett i nuläget är Italien som leder sin grupp med sex poäng före Ryssland. Framgångsrika nationer som Frankrike och Danmark har också skaffat sig bra utgångsläge inför våren. Jämnast är läget i grupp fem där både Slovakien och Vitryssland har sju poäng. Bakom skuggar bland annat Finland.

Gruppvinnarna – och den bästa tvåan – i de sju kvalgrupperna tar sig vidare till slutspelet som avgörs i Sverige sommaren 2013. Övriga får slåss om ytterligare tre platser i ett playoff. Växjö, med nya Myresjöhus Arena, är en av spelorterna tillsammans med Göteborg, Halmstad, Kalmar, Norrköping och Linköping. Sverige är direktkvalificerat till turneringen som arrangör.

Daniel Rydström
Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons