Annons

Landslagsstjärnorna kritiska mot Uefas beslut

Uefa satte stopp när München ville lysa upp Allianz Arena i regnbågsfärger för att visa stöd för hbtq-rörelsen under fotbolls-EM.
Magdalena Eriksson reagerade på det i en text i The Athletic – och landslagskollegorna har samma uppfattning.
Fotboll • Publicerad 9 juli 2021
Magdalena Eriksson.Foto: Adam Ihse/TT

– Det är självklart att man ska stå upp för mänskliga rättigheter, säger Hedvig Lindahl.

Det var inför gruppspelsmatchen mot Ungern som manifestationen skulle ägt rum. Anledningen var att man ville markera mot en ny lagstiftning i Ungern som förbjuder "främjandet" av homosexualitet till minderåriga.

Annons

Europeiska fotbollsförbundet Uefa satte stopp för det med hänvisning till den "politiska kontexten".

Magdalena Eriksson, som själv är i en relation med danska stjärnan Pernille Harder, har flera gånger tidigare tagit ställning för hbtq-rättigheter. Och hon reagerade starkt.

"EM är en sån enorm plattform för Uefa att sätta ned foten, göra det tydligt att alla liv är jämlika och att mänskliga rättigheter inte är föremål för diskussion", skriver hon i The Athletic.

"Allt det här får mig att tänka – betyder det här att mitt liv är mindre värt än någon annans? Än någon som lever efter normen, har en annan livsstil? Är de mer värda än mig baserat på vem jag är kär i?”

"Kände hopp om mänskligheten"

Landslagskollegan och lagkamraten i Chelsea, Zecira Musovic, blev förvånad när hon hörde att regnbågsflaggan inte tilläts.

– Jag blev förvånad över att så många såg allt kring regnbågsflaggan som ett politiskt drag. För mig är det en självklar handling i mänskliga rättigheter och att ta det framåt. För mig är kärlek för alla, det är inte politik vi snackar om, säger hon.

Samtidigt menar hon att det också förde något gott med sig.

– Det blev en otrolig kraft när så många enades och vågade stå upp för det. Man kände ett hopp om mänskligheten trots allt. Det var väldigt konstigt samtidigt som jag tycker att vi ändå vände det till något positivt.

TT: Har ni i damlandslaget pratat om någon aktion av något slag under OS?

– Vi har inte pratat om det. Vi får se vad som händer. Jag vet att vi i de flesta frågor står enade som grupp. Vi behöver inte prata så mycket utan vi bara kör och brinner för mänskliga rättigheter.

Annons

– Vi är väldigt häftiga på den fronten. Jag tycker att vi är ett coolt och viktigt gäng, säger Musovic.

"Löp linan ut"

Hedvig Lindahl delar sina lagkamraters uppfattning.

– Jag tycker att det ska vara självklart att man ska få stå upp för mänskliga rättigheter. Regnbågsflaggan är inte för något parti eller något, det är för att man ska få vara den man är och älska vem man vill. Det finns ett stort och växande problem i europeiska länder, där håller jag med Magda. Så varför inte markera? Det var väl jättefint, säger Lindahl.

Uefa bytte senare till en logga med regnbågsfärger. Men Lindahl är kritisk till att förbundet inte gick hela vägen.

– Det är bara att stå för det. Om man nu har det i stadgarna och gjorde loggan regnbågsfärgad, jag menar, kom igen. Löp linan ut och stå för det. Men man vill väl inte trampa på tår, vad vet jag? Det är bara att stå för mänskliga rättigheter fullt ut, säger hon.

TT
Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons