Annons

Längdstjärnan väntar med tourbeslut: "Har en plan"

Flera av de svenska skidstjärnorna väljer att stå över Tour de Ski.
Ebba Andersson har dock inte bestämt sig ännu.
Längdskidor • Publicerad 1 december 2022
Ebba Andersson vet ännu inte om det blir en start i Tour de Ski vid årsskiftet. Arkivbild.
Ebba Andersson vet ännu inte om det blir en start i Tour de Ski vid årsskiftet. Arkivbild.Foto: Henrik Montgomery/TT

Sprintstjärnorna Maja Dahlqvist, Jonna Sundling och Emma Ribom har alla meddelat att de avstår Tour de Ski, som avgörs 31 december–8 januari, för att i stället träna sig i form inför VM i slovenska Planica i månadsskiftet februari-mars. Något som Aftonbladet och SVT har rapporterat om.

Längdesset Ebba Andersson vet fortfarande inte om hon ska åka. Och det dröjer lite ytterligare innan hon helt bestämmer sig.

Annons

– Det handlar ju så klart om hur man känner att man ligger i fas och vilket upplägg man tror är det mest optimala inför VM, som ändå är huvudmålet den här säsongen. Tour de Ski infaller så att det ändå blir som en del på vägen mot det mästerskapet, säger Ebba Andersson till TT.

Fler svenskdueller

Formen är det dock inget fel på. 25-åringen fick en drömstart på världscupsäsongen med seger på 10 kilometer klassiskt och en andraplats i jaktstarten över 20 kilometer. I båda loppen utmanades hon främst av Frida Karlsson.

Och det är inte den sista gången det blir en helsvensk duell den här säsongen, menar Ebba Andersson.

– Jag förväntar mig att det inte var den första och enda kampen mellan oss två. Däremot tror jag att det kommer att vara många andra som är sugna på att också ge sig in i den kampen, säger Ebba Andersson.

Den här veckan fortsätter världscupen med tävlingar i Lillehammer. På fredagen körs 10 kilometer fristil och på söndag 20 kilometer klassisk masstart.

Förstår Halfvarsson

Målet då? Att komma högst upp på pallen igen.

– Det känns ju dumt att ha någon annan målsättning när man har lyckats få till en första- och andraplacering i de lopp som vi hade där, säger Ebba Andersson.

Även på herrsidan gick svenskarna starkt i spåren i Ruka. Calle Halfvarsson slutade trea i herrarnas jaktstart, men diskades efteråt för att ha kört utanför en banmarkering. Halfvarsson gick därefter till hård attack mot domarna och sade att "de väl ville ha en italienare på pallen" för att bryta den norska och svenska dominansen i skidspåren.

Ebba Andersson förstår hans reaktion.

– Just hur fallet hanterades förra veckan med Calle så förstår jag att han var väldigt besviken. Det hade jag också varit då jag inte ser att det var ett helt konsekvent agerande, med tanke på att det inte enbart var Calle som gjorde det, säger hon.

Fakta: Så fortsätter säsongen

Fortsatta programmet för längdvärldscupen och VM

2022

2–4 december: Lillehammer, Norge.

9–11 december: Beitostølen, Norge.

17–18 december: Davos, Schweiz.

2023

31 december–8 januari: Tour de Ski.

21–23 januari: Livigno, Italien.

27–29 januari: Les Rousses, Frankrike.

3–5 februari: Toblach, Italien.

21 februari–5 mars: VM i Planica, Slovenien.

11–12 mars: Oslo, Norge.

14 mars: Drammen, Norge.

17–19 mars: Falun, Sverige.

21 mars: Tallinn, Estland.

24–26 mars, Lahtis, Finland.

TT
Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons