Annons

Larssons knall: Svenskt rekord på 100 meter

Henrik Larsson är Sveriges snabbaste man genom tiderna.
Den 23-årige sprintern slog till med 10,17 på 100 meter i Åbo och raderade därmed ut Peter Karlssons 27 år gamla rekordnotering.
Friidrott • Publicerad 13 juni 2023
Henrik Larsson satte svenskt rekord på 100 meter i Åbo. Arkivbild.
Henrik Larsson satte svenskt rekord på 100 meter i Åbo. Arkivbild.Foto: Jessica Gow / TT

Henrik Larsson har länge talat om att han vill bli förste svensk att nå under magiska 10 sekunder på 100 meter.

Riktigt där är han ännu inte.

Annons

Men likväl på god väg.

För i den klassiska tävlingen i finländska Åbo sprang han på 10,17 – vilket är svenskt rekord.

Larsson raderade ut Peter Karlssons 27 år gamla rekordnotering med en hundradel.

Redan i kvalet visade Larsson att han hade något speciellt på gång. 23-åringen sprang då i mål på 10,21, vilket bara var en hundradel över sitt personbästa.

I finalen small det sedan alltså på allvar. Larsson fick en mycket bra start och kunde hålla trycket genom hela loppet vilket alltså ledde till historiska 10,17. Tiden räckte till tredje plats i loppet, vann gjorde amerikanen Cravont Charleston på 9,95. Britten Reece Prescod slutade på andra plats.

I diskustävlingen slog Daniel Ståhl till med hela 70,38 meter. Jättekastet räckte till seger, för fjärde året i rad. Simon Pettersson hade däremot ingen lyckad tävling med blygsamma 59,11 meter som bästa kast. På 800 meter slutade Andreas Kramer på tredje plats, han sprang i mål på tiden 1.44,95.

TT
Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons