Annons

Ny superduell i Duplantis rekordarena

Stavhoppsduellen mellan Armand Duplantis och läromästaren Renaud Lavillenie pekas ut som inne-EM:s stora höjdpunkt.
Fransmannen har svårt att se någon annan utmana om guldet.
Friidrott • Publicerad 5 mars 2021
Armand Duplantis och Renaud Lavillenie. Arkivbild.
Armand Duplantis och Renaud Lavillenie. Arkivbild.Foto: Jessica Gow/TT

2014 hoppade Renaud Lavillenie 6,16 och slog Sergej Bubkas världsrekord.

När Armand Duplantis sex år senare hoppade 6,17 i polska Torun var det utraderat.

Annons

Platsen är densamma som inne-EM i friidrott avgörs på och Lavillenie tror att det kan vara till svenskens fördel.

– Det är nog bra för honom att han satte första världsrekordet i den här byggnaden. Det blir en bra känsla här, säger han till TT.

Vässat formen

Duplantis, som haft en känning i baksida lår, tvingades i februari stå över ett par tävlingar, men vid förra veckans gala i Belgrad var han tillbaka och bjöd på nytt världsårsbästa i form av 6,10.

– Han visar att även om han inte är i riktig form hoppar han över sex meter enkelt, vilket är något nytt, säger Lavillenie.

34-åringen har också vässat formen efter några tyngre säsonger. I slutet av januari tog han sig över sex meter för första gången på fem år. En månad senare drog han till med 6,06

– På grund av covid tog jag en lång paus. Det var vad min kropp behövde och jag har haft tid att att vila och bygga upp den långsamt. Det är därför jag är över sex meter igen, säger han.

Duplantis sade för några dagar sedan att han aldrig var orolig över att Lavillenie inte skulle komma tillbaka till sexmetershöjder.

– Han är en så så bra stavhoppare, jag trodde verkligen att han skulle hitta tillbaka. Det gör den här tävlingen väldigt spännande, mer oförutsägbar. Det är supercoolt, säger Duplantis.

Mästerskapets höjdpunkt

Lavillenie håller med om att det det kan bli en rafflande guldduell mellan stavhoppsstjärnorna.

– Vi förväntar oss båda två att det blir något häftigt. Vi kan båda hoppa över sex meter och sluta som tvåa, det är otroligt. Det kommer att bli en höjdpunkt på mästerskapet. Mitt mål är att gå för guldet, säger han.

Annons

Lavillenie har varit Duplantis idol sedan svenskamerikanen var liten. Och är fortfarande en stor inspirationskälla, trots att han tagit idolens världsrekord.

– Att han, som inte blir yngre, fortfarande kan hoppa en bit över sex meter är inspirerande. Det får mig, som är yngre och snabbare, att tänka att jag borde hoppa ännu högre än jag gör, säger Duplantis.

Herrarnas stavhoppskval börjar klockan 10.04 på lördag. Finalen är 17.05 på söndag.

TT
Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons