Annons

Ledamoten om bragdbeslutet: "Krävs mer på OS"

Bragdguldet gick till hopplandslaget, för första gången i svensk ridsports historia.
Konkurrensen om årets pris var kanske tuffare än någonsin.
För Anette Norberg, ledamot i bragdnämnden, fick laget priset av en anledning.
Sport • Publicerad 7 december 2021
Svenska hopplandslaget.
Svenska hopplandslaget.Foto: Pontus Lundahl/TT

Ridsportens hopplandslag, skridskoåkaren Nils van der Poel eller diskuskastaren Daniel Ståhl? Det var knivskarp konkurrens när Bragdguldets jury skulle välja ut pristagaren för 2021.

Ledamoten Anette Norberg – med två OS-guld och tre VM-guld i curling valdes in i juryn 2015 - berättar att det var ett tufft val.

Annons

– Det var inget enhälligt beslut i juryn, men till sist var en övervägande majoritet överens, säger Norberg till TT och fortsätter:

– Jag hade Daniel Ståhl och Nils van der Poel som potentiella vinnare, men man måste ju välja. Det har varit ett bra idrottsår och under diskussionerna i juryn utkristalliserade det sig för mig att hopplandslagets prestationer var de mest extraordinära utifrån ett bragdperspektiv.

– Det är sättet de vinner på, både över hela OS, hur man håller ihop laget efter Peder Fredricsons rivning i grundomgången och hur han i omhoppningen vågar korta ner hoppsprånget och sedan till slut vinner med minsta möjliga marginal.

Att hopplandslaget vinner framför en av favoriterna Nils van der Poel – som tog dubbla VM-guld och satt världsrekorden i 5 000 och 10 000 meter – är tillfället, menar Norberg.

– Jag värderar OS-guld högre än VM-guld. Jag pratar utifrån egen erfarenhet och det är en annan sak än på VM. På ett OS är det en annan exponering och det ställer högre krav på idrottarna att tävla under de förutsättningarna.

Fakta: Så delas Svenska Dagbladets Bragdguldet ut

Vinnaren utses av en jury på 14 ledamöter den första tisdagen i december.

Svenska Dagbladets chefredaktör Anna Careborg är ordförande i juryn och sportkrönikören Anders Lindblad sekreterare.

Bland ledamöterna finns idrottsprofiler som valts in i bragdnämnden. Dessa satt i juryn det här året:

Anna Careborg (ordförande), Anders Lindblad (sekreterare), Agneta Andersson, Tomas Brolin, Magdalena Forsberg, Carolina Klüft, Ulrika Knape Lindberg, Annichen Kringstad, David Lega, Karin Mattsson, Anette Norberg, Jörgen Persson, Tony Rickardsson, Mats Sundin.

TT
Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons