Annons

Legendarens son gör OS-debut – för Kina

Hört talas om ishockeyspelaren Jieke Kailiaosi?
Jake Chelios kanske?
Det är samma spelare, och namnet förpliktigar. Sonen till legendariske amerikanske backen Chris Chelios gör OS-debut – för Kina.
Ishockey • Publicerad 9 februari 2022
Jake Chelios, i mitten, gör OS-debut för Kina. Arkivbild.
Jake Chelios, i mitten, gör OS-debut för Kina. Arkivbild.Foto: Pavel Golovkin/AP/TT

Chelios är en av 15 spelare i den kinesiska truppen som är födda utomlands och som nu värvats till Kinas landslag för att det inte ska göra bort sig på isen.

Alla importer har också fått kinesiska namn.

Annons

Nationen har aldrig spelat i OS på herrsidan, är rankat 32 i världen, och ligger efter nationer som Nederländerna och Spanien, men precis före Australien.

– Jag är ju inte kines, men de senaste tre åren har jag spelat för ett kinesiskt lag, fått chansen att bo här och älskar det, säger Chelios till den olympiska nyhetstjänsten.

Kritik mot förbundet

Samtliga spelare i Kinas lag representerar Kunlun Red Star som spelar i KHL. Länge var det oklart om Kina skulle få spela – Norge var på väg att ersätta – men till slut bestämde Internationella ishockeyförbundet (IIHF) att Kina ändå skulle få behålla den plats som är vikt för arrangörsnationen.

Kanske tur att NHL till slut hoppade av – i alla fall för Kina.

IIHF har fått en del kritik för att det är så lätt att byta nationalitet. Har man inte representerat ett annat land behöver man bo två år i sitt nya land och representera en klubb i landet. Har man representerat ett annat land är tidsgränsen fyra år.

På grund av pandemin har Kunlun Red Star flyttat hela verksamheten till Ryssland – så det där med att bo i sitt nya land har IIHF blundat för.

Pinnar? Nä, gaffel!

Chelios säger att han trots tre år i ett kinesiskt lag ännu inte kan äta med pinnar, utan väljer gaffel.

Han säger också att hans pappa Chris – som spelat i fyra OS, tagit ett silver och vunnit en Stanley Cup-titel – är eld och lågor över sonens äventyr.

– Han var den förste jag ringde när det blev klart och han kunde inte vara gladare. Han har gjort så många OS så att han förstår hur viktigt det är för en idrottare och vilken upplevelse det är, säger den 28-årige backen som har fem NHL-matcher med Detroit på meritlistan.

OS-debuten med Kina sker mot hans hemland USA på torsdag. Och han förstår att nationsbytet kan vara känsligt.

– Man vet aldrig hur reaktionen blir när man byter lag. Men jag har mött de här spelarna förr, bara i en annan tröja, säger han.

TT
Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons