Annons

Lex Sundström

Umeå, säsongen 2003/2004: IF Björklövens tränarrookie Janne Karlsson har det tungt. Hur han än coachar uteblir framgångarna. Han testar allt. Ingenting hjälper. Det går inte bra för 1987 års stolta svenska mästare Björklöven, vars supportrar alltid kräver framgångar.
Sport • Publicerad 18 januari 2012
Som tränarrookie bjöds Janne Karlsson på visdomsord av Patrik Sundström. Ord har ännu långt ifrån har glömt.
Som tränarrookie bjöds Janne Karlsson på visdomsord av Patrik Sundström. Ord har ännu långt ifrån har glömt.Foto: Lena Gunnarsson

Tränarrookien söker då upp den gamle storspelaren Patrik Sundström för att få råd.

– Vad ska jag ta mig till? undrar Janne Karlsson.

Annons

– Hur många skador har du i laget? frågar Sundström.

– Inga skador. Alla är hela.

– Nej, just det. Där ser du.

– Vadå?

– Hur fan ska ni kunna vinna om ni inte har några skador?

För några år sedan berättade Janne Karlsson den här historien för mig. I går – när Växjö Lakers förberedde sig för en resa upp till samma landskap där historien utspelade sig – kände jag att det var dags att påminna honom om den.

– Det låg mycket i vad Patrik Sundström sa. Men jag tänkte inte alls i de banorna då, sa Janne.

På planet upp till Skellefteå i dag sitter tio ordinarie forwards samt junioren Sebastian Nilsson . Ingen Mikael Eriksson . Ingen Tomi Kallio , Mike Iggulden , Johan Andersson eller Jan Urbas . Inte heller backarna Per Hållberg och Marcus Johansson är aktuella för spel.

Sju spelare borta.

Men i takt med att skada lagts till skada har Lakerspoängen rullat in. Det var precis det Patrik Sundström menade för åtta år sedan:

Annons

Spelar du inte tillräckligt oömt och uppoffrande får du inte samma poängutdelning som annars.

Samtidigt: sju skador viftas inte bort som vore det cigarettrök.

– Det är en tuff situation vi hamnat i. Jag har aldrig i min tränarkarriär varit med om att ha så många skador i laget. Men samtidigt kan en sådan här situation faktiskt på kort sikt vara en fördel eftersom alla spelare inser att det är skarpt läge och agerar därefter, svarade Janne på frågan om hur han ser på läget i laget för tillfället.

Han framhöll även det "behagliga spelschemat" just nu. Att det bara spelas två elitseriematcher i veckan för närvarande är rena bingon för Växjö, enligt Karlsson.

– Efter Oddset Hockey Games-uppehållet avslutas elitserien med 10 matcher på 22 dagar. Det skulle vara katastrof om vi hade den här situationen då.

När väntas de skadade spelarna trilla in igen?

Där hälsar Janne Karlsson att Per Hållbergs ljumskar snart håller för match, att Tomi Kallio troligen återupptar isträningen på måndag men att han inte räknar med Mike Iggulden förrän tidigast i början av februari.

Detta "nya" Växjö Lakers parkerar på en – med tanke på omständigheterna – sensationell sjundeplats i tabellen. Efter den krampaktiga nödropssegern borta mot Timrå den 11 december har Janne Karlsson och hans ledarstab byggt upp ett oömt, obekvämt och för motståndarna otrevligare och tråkigare Växjö Lakers än tidigare. Trots skadorna har man förvandlats till elitseriens just nu formstarkaste lag med fyra raka segrar och med 19 inspelade poäng på de senaste åtta matcherna.

Från att tidigare ha ställt upp med en passiv och för många motståndare lättläst försvarsbox har Växjöspelet blivit rörligare och aggressivare, vilket nu märks redan vid anfallsblåa linjen. Samtidigt har man lyckats hålla en taktfast disciplin i byte efter byte efter byte.

– Alla har ställt upp på att göra det som är bäst för oss här och nu. För att spela som vi gör krävs en otrolig koncentration men ändå ett lugn.

Annons

Kort sagt: Ett sargat Växjö Lakers har återanvänt kvalserievårens kadaverdisciplin för att hitta tillbaka till rätt spår.

Eller ska vi kalla det Lex Sundström?

Daniel Enestubbe
Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons