Annons

Liverpool till attack efter kaoset: "Skamligt"

Efterspelet kring kaoset runt Champions League-finalen rullar vidare.
Liverpools vd Billy Hogan menar att det är "skamligt" att hans klubbs supportrar pekas ut som syndabockar av den franska inrikesministern Gerald Darmanin.
Fotboll • Publicerad 2 juni 2022
Fransk polis vid Stade de France i samband med Champions League-finalen i lördags. Arkivbild.
Fransk polis vid Stade de France i samband med Champions League-finalen i lördags. Arkivbild.Foto: Christophe Ena/AP/TT

På grund av kaos före avspark försenades lördagens Champions League-final i Paris mellan Liverpool och Real Madrid med 40 minuter för att publik med biljetter skulle kunna ta sig in.

Den franska inrikesministern Gerald Darmanin sade häromdagen att det var mellan 30 000 och 40 000 Liverpoolsupportrar vid finalarenan Stade de France utan giltiga biljetter och hävdade att många av dem försökte ta sig in med falska biljetter.

Annons

Källor inom Europeiska fotbollsförbundet (Uefa) och det franska fotbollsförbundet sade emellertid häromdagen till AFP att det dock bara var 2 800 personer som försökte ta sig in med falska biljetter.

"Helt enkelt skamligt"

Och från Liverpoolhåll är det upprört.

"Mitt svar till den franska ministerns kommentarer är återigen, som jag sade tidigare i veckan, misstro, om jag ska vara ärlig", säger Liverpools vd Billy Hogan till klubbens webbplats.

"Smärtan, sorgen, skadan och menen de åsamkade oss i lördags, och att nu få höra av en fransk minister att det bara är Liverpools supportrar som har orsakat problem, det är helt enkelt skamligt."

Hogan meddelar att klubben har mottagit över 6 500 svar på en vädjan om vittnesuppgifter om hur fans blev behandlade i samband med finalen. Vissa supportrar jämförde scenerna utanför Stade de France med dem utanför Hillsborough, där 97 Liverpoolsupportrar omkom 1989.

"Jag känner verkligen med våra supportrar. Ingen ska behöva uppleva vad de gjorde i lördags", säger Hogan.

"Öppen och transparent utredning"

Fransk polis har fått kritik för att ha skapat flaskhalsar vid ingångarna till arenan och för att ha använt tårgas och pepparspray.

Gerald Darmanin försvarade till en början användandet av tårgasen och sade att det "räddade liv". Men under en utfrågning inför en av senatens kommittéer valde han att be om ursäkt.

– Jag är uppriktigt ledsen för den oproportionerliga användningen och åtgärder kommer att vidtas, sade han.

Darmanin – som har fått utstå rejäl kritik av Marine Le Pen, ledare för det nationalistiska partiet Nationell Samling – sade också att organisationen inför matchen kunde varit bättre.

Annons

Uefa har startat en utredning av händelserna vid Stade de France.

"Vi vill se en öppen och transparent utredning, inte en rapport, om vad som hände", säger Liverpools vd Billy Hogan.

TT
Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons