Annons

Nye Österspelaren hoppas på nystart

Christian Ljungberg trivdes inte i Gefle och bröt kontraktet.
Då var Öster inte sena med att värva in mittfältaren.
– Jag kommer hit för att vinna matcher, säger nyförvärvet.
Växjö • Publicerad 9 augusti 2018
Den här säsongen har Christian Ljungberg gjort tre mål på 16 matcher i Gefle. Nu är den 21-årige mittfältaren klar för spel i Öster.
Den här säsongen har Christian Ljungberg gjort tre mål på 16 matcher i Gefle. Nu är den 21-årige mittfältaren klar för spel i Öster.Foto: Matilda Elfgaard

I samband med Ängelholms degradering till division 1 år 2016 flyttade en ung Christian Ljungberg till superettanklubben Gefle IF. Men omställningen var stor. För första gången lämnade han tryggheten hemma.

– Jag har inte mått så bra i Gävle, varken fotbollsmässigt eller med livet utanför. Det tar hårt på en när man flyttar hemifrån för första gången och det inte fungerar, säger Östers nyförvärv.

Annons

När livet inte lekte kände den centrale mittfältaren att det var dags för en nystart. Han spelade visserligen i Gefles inledande två matcher efter uppehållet. Men efter förlusten senast mot Frej Täby var det nog. Han tog diskussionen med klubbens ledning och gemensamt kom de överens om att bryta kontraktet, som egentligen sträckte sig till och med säsongen 2019.

– Jag hade inställningen att jag skulle spela ut mitt kontrakt, men om man väl inte trivs tar det på en. Då tog vi beslutet att göra så här, säger han och fortsätter:

– Nu när jag har skrivit på för Öster känns det som allt är på rätt väg igen.

Kontraktet med Öster är på 2,5 år med option på ett år till. När 21-åringen blev ledig var Öster inte sena på att nappa. Planen var egentligen att värva in Christian Ljungberg i vinter, förklarar Östers tränare Christian Järdler.

– Man har ett dokument med spelare som man har koll på. Vi visste att Christian hade kontrakt och därför hade vi en tanke om att gå på honom inför nästa år. Nu tog han själv beslutet att riva kontraktet med Gefle. När han ringde och sa det ville vi ta chansen, säger Christian Järdler och förklarar att övergången blev klar på bara några dagar.

Östertränaren och nyförvärvet känner varandra väl. Christian Ljungberg har Påarps GIF som moderklubb och hamnade snart i Helsingborgs IF:s ungdomsverksamhet.

Men det var Ängelholms dåvarande ungdomsansvarige Christian Järdler som plockade över Christian till ÄFF där han snabbt etablerade sig som A-lagsspelare i superettan. Debuten i näst högsta serien gjorde han blott 17 år gammal. Nu har han gjort 94 matcher i superettan.

– Jag och Christian har haft kontakt sedan vi skiljdes åt. Dels för att jag vet vilken bra tränare han är och dels för att han har hjälpt mig kring det som rör min fotboll.

Var på planen vill du spela i ett Järdler-system?

– Jag skulle säga att jag är en central mittfältare, lite mer åt det offensiva hållet. Men det är upp till Järdler hur han vill använda mig. Han vet att jag kan ta det defensiva jobbet utan problem.

Annons

Beskriv dig som spelare?

– Jag har en bra passningsfot och gillar att gå framåt i banan. Jag är kreativ med bollen.

Målet med sejouren i Östertröjan är helt enkelt att vinna matcher. Och att ta sig allsvenskan.

– Absolut. Det har alla klubbar i superettan som mål. Det går inte att sticka under stol med.

Mittfältaren tränade med laget redan på torsdagen och är spelklar till helgens match mot Brage.

I och med Christian Ljungberg är Öster färdigvärvade.

– Nu kommer det inte hända något mer. Det är jag säker på, säger Christian Järdler.

Pontus StenerosSkicka e-post
Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons