Annons

Lyckat mångfaldsarbete – 15 svarta NBA-coacher

56 år år efter att NBA fick sin första svarta coach har den amerikanska basketligan nått total jämlikhet på tränarsidan – hälften av ligans 30 lag leds av en afroamerikan.
Och nu ska Ime Udoka leda Boston mot en ligatitel.
Basket • Publicerad 2 juni 2022
Bostons coach Ime Udoka pratar med Jaylen Brown.
Bostons coach Ime Udoka pratar med Jaylen Brown.Foto: Mary Schwalm/AP/TT

I finalspelet, som inleds natten mot fredag svensk tid, möter Boston Golden State.

Det tog nio år för Udoka att gå från assisterande tränare till huvudtränare, då han tog över Boston i fjol. Och då hade han i flera år setts som en given kandidat till att bli huvudtränare i NBA utan att lyckas.

Annons

– Jag vet ärligt talat inte varför det tog så lång tid, säger Boston-guarden Jaylen Brown.

NBA startade ett mångfaldsinitiativ gällande tränare 2019. Det har nu gett resultat. Under det senaste året har åtta svarta baskettränare fått huvudansvaret för NBA-lag, vilket gör att hälften, 15, av NBA:s huvudtränare nu är svarta.

– Det betyder mycket. När min yngre son och min äldre sons barn slår på tv:n och får se folk som ser ut som dem leda ett NBA-lag, kan det inspirera, säger Golden States assisterande tränare Mike Brown, som precis gjort klart med ett huvudtränarjobb i Sacramento.

– Att få föra vidare facklan till nästa generation är något jag ofta tänker på, inte bara för vad det betyder för min familj, utan för andra.

Bill Russell var den förste afroamerikanske huvudtränaren i NBA när han tog över Boston som spelande tränare 1966. Under sitt andra år vid rodret ledde han laget till mästerskapstiteln.

TT
Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons