Annons

Magnusson: Gör mål i kväll, Öster – gärna det första...

Inför kvällens första (av två) kvalmatcher till superettan mellan Landskrona Bois och Östers IF (avspark kl 19.00) tar Smålandspostens Dan Magnusson upp momentum, bortamål och rutin i sina viktiga Öster-punkter.
Växjö • Publicerad 7 november 2019
Öster gär mål mot Frej Täby. Mattias Pavic långskott letar sig in bakom Frejs målvakt. I kväll är det minst lika viktigt att Öster gör mål igen.
Öster gär mål mot Frej Täby. Mattias Pavic långskott letar sig in bakom Frejs målvakt. I kväll är det minst lika viktigt att Öster gör mål igen.Foto: Lena Gunnarsson

1) Vinn momentum-kampen.

Ända sedan hockeytränaren Leif Boork började använda ordet momentum i idrottsliga sammanhang har fenomenet blivit något som alla lag måste förhålla sig till. I kväll möts två lag som båda har positivt momentum. Landskrona har inte förlorat sedan den 24 juni (!) och Öster har vunnit fyra av sina sex senaste matcher. Mot den bakgrunden tvingas jag plocka fram en annan klyscha: Första målet blir väldigt viktigt.

Annons

2) Gör borta-mål.

Eftersom mål på bortaplan räknas dubbelt vid lika sammanlagt resultat efter två matcher är 1–1 ett mycket bättre resultat än 0–0 för Öster i kväll. Men jag tror det är farligt om Öster försöker spela oavgjort oavsett. Får ett formstarkt Landskrona grepp om spelet mot ett alltför defensivt Öster finns risk för en mardrömsrepris.., och jag tänker förstås på bortamatchen mot Frej Täby i kvalet till superettan 2014 som Öster förlorade med 0–3.

3) Utnyttja rutinen.

Spelarna i Östers A-trupp är i snitt tre år äldre än de i Landskronas. Det behöver inte vara någon fördel för Öster (ett frejdigt, ungt Landskrona har allt att vinna) men i den här typen av matcher är det ofta små detaljer som avgör. Ett bolltapp på fel ställe, en övermodig passning som går rakt i gapet på en motståndare eller en tappad markering på grund av dåligt fokus vid en fast situation. Alltså fel som yngre spelare gör oftare än äldre, eller?

Dan MagnussonSkicka e-post
Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons