Annons

Dan Magnusson: Helgs Öster skrämde allahelgonahelgens alla spöken

Öster lekte sig till segern i en match som kunde skickat Växjölaget ut ur elitfotbollens gemenskap. Ångestframkallande nedflyttningsspöken jagades smärtfritt bort denna allahelgonahelg.
Dan MagnussonSkicka e-post
Växjö • Publicerad 3 november 2019 • Uppdaterad 4 november 2019
Dan Magnusson
Detta är en personligt skriven text i Smålandsposten. Åsikter som uttrycks är skribentens egna.
Det blev ingen tung helg för Simon Helg, trots den här målgesten efter 3–0-målet. Öster skrämde bort ett nedflyttningsspöke under allahelgonahelgen.
Det blev ingen tung helg för Simon Helg, trots den här målgesten efter 3–0-målet. Öster skrämde bort ett nedflyttningsspöke under allahelgonahelgen.Foto: LENA GUNNARSSON

Kolla in Lena Gunnarssons bild. Simon Helg har gjort 3–0 mot Frej Täby och firar genom att räcka ut tungan.

Mattias Pavic ser ut att vilja hoppa upp i klacken och fira med några rejäla målvrål.

Annons

Oliver Silverholt och Calle Johansson, ja dom bara ler.

Bilden säger en hel del om den harmoni och tro på egna förmågan som under hösten ersatt vårens oro och utbredda tvivel.

Om man bortser från 0–2-förlusten mot Degerfors (då Öster bjöd på båda målen) har Växjölaget på sistone varit bättre än, eller lika bra som, Halmstad, Västerås, Mjällby, Syrianska och Frej Täby.

Det är tillräckligt många goda insatser (varav fyra slutat med segrar) för att kunna kallas för en vinnande väg.

Trots att Öster kommer från superettan in kvalet är det med positiva vibbar och tre raka hemmasegrar med sammanlagt 9–0 i bagaget.

Att motståndaren Landskrona Bois har samma känsla är mer logiskt. Laget kommer från division 1 och avslutade seriespelet med tre raka segrar – 10–0 i målskillnad.

Torsdagens inledande möte i Skåne blir högintressant. Hemma på Landskrona IP har Bois varken tappat poäng eller släppt in mål sedan den 11 augusti.

Dessutom: Öster har bara vunnit en av sina tolv senaste bortamatcher.

Å andra sidan: Under division 1-säsongerna 2015 och 2016 samt i superettan ifjol vann Öster alla inbördes mötena med Bois (sex totalt), och i superettan 2014 blev det två kryss.

Öster har alltså inte förlorat mot de svartvitrandiga sedan hösten 2012...

Annons

Landskrona Bois av årgång 2019 är ett ungt lag med massor av egna produkter. Andraplatsen i division 1 södra är ett bevis för att den satsningen varit rätt.

Laget spelar 4–3–3, fotbollen är teknisk och många av spelarna kvicka.

Trots det säger Östers assisterande tränare Kalle Björklund, som har ett förflutet som assisterande tränare i Landskrona Bois 2004, så här:

"Vi är bättre än Bois. Framförallt är vårt lag mer fysiskt. När vi kollat på Landskrona har dom spelat en frejdig fotboll, men sett lite tunna ut och tagit risker när dom försökt spela sig ur även utsatta situationer."

Enda spelarna med lite storlek är mittbackarna Philip Andersson och Viktor Wihlstrand samt forwarden Robin Hofsö.

Trion Linus Olsson, Kevin Jensen (som fått sitt genombrott i år) och nyss nämnde Hofsö har gjort 25 av lagets 47 mål, varav de flesta kommit under hösten.

Men framförallt lever Landskrona på en bra defensiv. 19 insläppta mål på 30 matcher är extremt bra. I landets fyra högsta divisioner är det bara Malmö FF som släppt in färre mål.

Hemligheten bakom den täta defensiven är ett starkt kollektivt försvarsspel som börjar högt upp med Hofsö och hans kollegor i anfallet.

Men ett Öster, från en högre serie, som länge underpresterat men under hösten kommit upp i normal standard borde vara för bra för Landskrona.

Det var lite talande när tränaren Denis Velic, mitt i glädjen efter 4–0-segern mot Frej Täby plötsligt blev irriterad och sa: "Det stör mig oerhört att vi överhuvudtaget hamnat i det här läget med nedflyttningshot och negativt kval. Vi har ett för bra lag för det."

Annons

Den säkrade kvalplatsen är alltså en välförtjänt livlina.

Men i kval brukar bollen vara extra rund... Öster måste rida på den positiva vågen utan att för den skull ta något för givet.

Annons
Annons
Annons
Annons