Annons

Målet: slutspelsplats

Han fick 14 elitseriematcher som assisterande coach. Nu tar Sam Hallam över huvudansvaret i Växjö Lakers.
Sport • Publicerad 16 oktober 2012
Omstart. Växjö Lakers lägger de 14 första omgångarna bakom sig. Nya tränaren Sam Hallam vill lägga fokus på framtiden och det man kan påverka.
Omstart. Växjö Lakers lägger de 14 första omgångarna bakom sig. Nya tränaren Sam Hallam vill lägga fokus på framtiden och det man kan påverka.Foto: Lena Gunnarsson
Foto: Lena Gunnarsson
Foto: Lena Gunnarsson
Foto: Lena Gunnarsson
Foto: Lena Gunnarsson

– Jag har inte bråttom. Jag vill bygga en stor plattform att stå på. Det är klart att jag i framtiden vill vara headcoach i elitserien och vinna SM-guld, men det gäller att ha tålamod.

Orden ovan kommer från Sam Hallam. Han sade dem till Smålandsposten i mitten av april när det blev klart att han lämnar uppdraget som huvudtränare i allsvenska Karlskoga för att bli assisterande tränare till Janne Karlsson i Växjö Lakers. Sex månader senare är väntan över för Sam Hallam. På måndagen gjorde han första ispasset som huvudansvarig i Växjö Lakers.

Annons

– Det är ett beslut som management och styrelse tagit, men också något som jag accepterar och ser som en otroligt stor utmaning, säger Sam Hallam.

Vad innebär det i din vardag?

– Det innebär egentligen ett övergripande ansvar såklart. Större involvering i föreberedelserna inför match i våra matchplaner.

14 matcher och en trepoängare, men ni har sagt att ni lägger det som varit bakom er?

– Vi har valt det och budskapet är tydligt. Det vi kan påverka är här och nu och det är där vi lägger allt fokus. Elitserien är jäkligt tajt och jämn. I princip varje match är ett-två måls skillnad. För oss gäller det att hitta den edge som gör att vi kommer ur de matcherna med segrar.

Hur var stämningen på första träningen?

– Bra tycker jag. Det är klart att det blir en heads up på alla spelare att de sker en stor förändring. Jag tycker att mottagligheten på den samling vi hade inför och den vi hade på isen var bra. Det är många bitar som ska klaffa ihop. Vi kan inte hasta. Vi jobbar med små steg för att göra små förändringar, men laget svarade upp på ett bra sätt i dag.

I Bofors/Karlskoga blev du huvudansvarig när Magnus Arvedson fick gå under säsong. Vad har du tagit med dig från den händelsen?

– Det är klart att erfarenhet av en sådan situation är värdefull nu. Men framför allt åren däremellan. Jag känner att jag är en tydligare ledare, både i ledarskapet och i sättet att spela hockey. Åren emellan har varit betydelsefulla.

Vilka ledaregenskaper är viktigast i nuläget?

Annons

– Jag tror att det är att vara situationsanpassad. Att leda laget här och nu för att komma dit de vill vara. Hela coachningsstaben måste vara tydligare med roller och den information vi ger ut.

Ni har redan mixtrat en hel del med laguppställningen under säsongen. Det blir svårt att chocka på torsdag mot Timrå?

– Ja och det är inte match förrän torsdag. Det har gått fort och det är mycket som hänt på kort tid. Vi har inte riktigt satt oss ner och vi tycker att vi har varit delaktiga allihop när vi satt ihop laget tidigare. Jag tycker att formationerna vi haft nu är rätt intressanta.

Har ni laget för att klättra mycket i tabellen?

– Jag hade väl inte hoppat på det här om jag inte trodde att laget har karaktär och kunnande för att klättra mot en slutspelsplats. Det tycker jag att vi har. Det som behöver komma till är en offensiv produktion. Ett powerplay som ger oss initiativet och som kan avgöra matcher. Det är något vi jobbat hårt med och som vi behöver jobba ännu hårdare med.

Ni lägger det som hänt bakom er, men snart 50 powerplay utan mål är svårt att sudda bort?

– Det är inget vi kan gömma undan och det ska vi inte gömma undan. Vi måste vända på varenda sten som finns där och hitta ett engagemang hos dem som spelar, tillsätta rätt spelare och jobba väldigt hårt med detaljer i vårt powerplay.

Daniel Rydström
Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons