Målglädje när Växjö avancerar

Vill du se mål ska du gå och se Växjö Vipers spela innebandy.
Söndagens 9–4 mot Åby IBK innebär att Vipers är obesegrat i allsvenskan och de 693 åskådarna i Fortnox Arena fick se prov på både bredd och spets.
Sport • Publicerad 15 oktober 2012
Filip Kjellsson är trollgubben nummer ett i Växjö Vipers.
Filip Kjellsson är trollgubben nummer ett i Växjö Vipers.Foto: Per-Erik Sandebäck
Linus Jämtdal leder den allsvenska poängligan och gjorde två mål mot Åby. Här styr han in 2?0 på volley.Foto: Per-Erik Sandebäck
Fredrik Sandquist gjorde sitt första mål i Viperströjan när han skickade in bollen till 5?3.Foto: Per-Erik Sandebäck
Johan Roos jublar efter sitt 3?0-mål i slutet av första perioden. Även assistenten David Östergren och Karl Strömberg är belåtna.Foto: Per-Erik Sandebäck

På tre matcher har Vipers gjort sammanlagt 22 mål, vilket är näst flest av samtliga lag i allsvenskan södra.

En stor orsak till målglada Vipers är att samtliga tre femmor är med och bidrar till målproduktionen.

Mot Åby gjorde förstafemman fyra mål, andrafemman tre mål och tredjefemman två mål.

– Vi gick plus ett på alla formationer vilket är glädjande och vi har en oerhörd konkurrens på 20 spelare i truppen. Vi har faktiskt bara gått ner på två femmor i en period (tredje perioden borta mot Östra) och det är tacksamt att alla tre femmorna kommer till avslut, säger tränaren Dennis Mårtensson som har hand om den offensiva biten och powerplay medan kollegan Daniel Hahne ansvarar för backarna och boxplay.

I går lyckades inte powerplay fullt ut, men det gjorde inte så mycket eftersom boxplayspelet var tätt, förutom i inledningen av tredje perioden när Vipers släppte in en boll i spel tre mot fem.

Att Vipers har tre jämna femmor tyder på bredd, men i de olika formationerna har man också spets. Till exempel Filip Kjellsson som säkert kan trolla fram en kanin med sin klubba. I går gjorde han två mål. En annan är Linus Jämtdal som ständigt är på hugget och gjorde även han två mål.

Bland backarna har man också olika spetskvaliteter. Till exempel bröderna Eric och Johan Roos som gärna tar skott, ofta med mål eller farlig retur som resultat. Mot Åby gjorde Johan ett mål, medan Eric satte upp ett långskott som Kjellsson styrde in till 1–0.

Övriga mål satte David Östergren, Kristofer Widlundh, Mattias Andersson och Fredrik Sandquist.

– Jag tycker vi hade bra koll på Åby hela matchen. Det var väl bara i början av andra perioden som vi slappnade av och dom fick göra tre snabba mål, säger Fredrik Sandquist som med sitt direktskott med backhand till 5–3 i mitten av andra perioden spräckte sin officiella målnolla i Viperströjan.

Siriusförvärvets analys är lika klockren som målet var distinkt.

Vipers dominerade hela matchen med undantag för inledningen av mittperioden där man slarvade och släppte in tre snabba mål till 3–3. Målvakten Viktor Svendsen borde ha tagit nåt av skotten, men det blev en väckarklocka för både Svendsen och övriga spelare. Vipers skärpte till sig och gick ifrån till en solklar seger.

De tre poängen innebär att Växjölaget befäster andraplatsen i tabellen – en poäng efter ledande Göteborg.

Är ni i toppen för att stanna?

– Jag hoppas det. Vi har bara tappat en poäng, men vi tar en match i taget, svarar Sandquist.

Har du nått din toppform än?

– Nej. Det finns fortfarande detaljer att slipa på, men jag gjorde ett mål i dag och hoppas att det lossnar ordentligt, säger Sandquist som är värvad till Vipers för att producera.

Den 23-årige Årstaprodukten missade förra veckans match mot Östra på grund av sjukdom och får nu en vecka för att preparera sig ytterligare på inför Malmö borta på söndag.

– Fredrik gick riktigt bra på försäsongen och vi har mer att plocka ut av honom, konstaterar tränare Mårtensson.