Annons

Målsnålt Vipers slog Warberg

Efter en överraskande målsnål tillställning lyckades Växjö Vipers besegra Warberg med 2–1 (0–0, 2–1, 0–0) i säsongens första träningsmatch.
– Försvarsspelet satt som en smäck, konstaterade tränaren Niklas Nordén.
Sport • Publicerad 11 augusti 2014
Jesper Sankell lurar Warbergsmålvakten Per Svedin och petar in 1?0 efter halva matchen.
Jesper Sankell lurar Warbergsmålvakten Per Svedin och petar in 1?0 efter halva matchen.Foto: André Larsson
Filip Kjellsson drog ner applåder.
Filip Kjellsson drog ner applåder.Foto: André Larsson

Under debutsäsongen i SSL gjordes det i snitt 13 mål under de 26 matcher där Vipers var inblandat. Laget släppte in 6,42 mål i snitt. Mot den bakgrunden var den närmast ofattbart att bara tre bollar letade sig in i nät denna söndag i Fortnox Arena.

Men det fanns anledningar till det.

Annons

En av anledningarna heter Kim Kulich, Vipersmålvakten som svarade för en extremt inspirerande insats i målgården. Han läste spelet perfekt, han räddade ett tiotal frilägen och såg ut att vara steget före Warbergs skyttar under hela matchen.

– Det kändes bra direkt. Warberg har lite olika typer av skyttar, både klassiska handledare och bågspelare och det gäller att man tänker efter. Men jag kände att jag var inne i ett stim och kände redan på träningen i veckan att jag var het.

– Jag har kört på hårt i sommar och känner mig väldigt fräsch i kroppen. Vi har använt en ny teknik med jättenoggranna tester som är helt utformat för vad var och en behöver träna på. Det har funkat skitbra, det har inte känts så här bra i kroppen på flera år, sa Viperskeepern.

En annan anledning till det snåla spelet var att Växjö Vipers bara hade ett fåtal punkter på dagordningen före matchen, varav försvarsspelet låg överst. Det syntes. Spelet utan boll hade balans och organisation och det fanns en tydlig kommunikation mellan försvar och målvakt.

– Vi pratade om två saker. Att försvarsspelet ska sitta var det ena, och det fungerade väldigt bra. Det andra var att vi, när vi vunnit bollen, ska tänka framåt och vad vi ska göra med bollen. Det fungerade inte alls i dag, men vi har heller inte hunnit börja träna på det än. Det märktes att vi bara tränat tre innebandypass, kommenterade Niklas Nordén.

Ett nytt spelsystem är under uppbyggnad i Växjö Vipers. Ett system som innebär stora förändringar i såväl försvars- som anfallsspel. Det är tydligt att klubben tänker växla upp för att på allvar etablera sig i SSL. Men det nya systemet bygger inte på att Växjö Vipers ska bli ett snålspelande gnetgäng. Tvärtom.

– Så länge vi bara gör fler mål än motståndarna är inte försvarsspelet jätteviktigt för oss, eftersom vi ska spela en fröjdefull innebandy också. Vi kommer att vrida om och förändra ganska mycket i försvarsspelet, vilket innebär att det stundtals kommer att släppas in ännu fler mål. I dag började vi i det gamla systemet för att senare gå över till det nya, säger Niklas Nordén.

Efter en förstaperiod där Kim Kulich stod i vägen för en hel uppsjö farligheter för Warberg gav Vipersmålvakten sitt lag chansen att ta ledningen. Det tog Jesper Sankell ansvar för genom att peta in 1–0 efter halva matchen. Det inledde en uppryckning offensivt för Växjös del och snart kunde Ludwig Persson öka på till 2–0. Warberg kunde genom Daniel Karlander reducera till 2–1 strax före den andra pausvilan.

Tredje perioden blev mållös trots en klase målchanser för båda lagen. Kim Kulich och kollegan Per Svedin i Warbersmålet var den största anledningen till att så blev fallet.

Offensivt finns det inte mycket att skriva hem om från den här matchen. Svagt lagspel och dålig beslutsamhet gjorde att de långa anfallen nästan helt uteblev. Filip Kjellsson lyckades dock dra ner en del applåder med sitt individuella artisteri och såg ut att trivas tillsammans med dels Rickard Hessmer/Jesper Sankell, dels Sankell/Oliver Uhrberg som han spelade tillsammans med i tredje perioden.

Annons

Erik Roos genomgick en opereration direkt efter förra säsongen och stod i båset i går. Det återstår ännu ett par veckor innan den reslige backen åter kan vara i full träning.

350 personer såg matchen.

Daniel Enestubbe
Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons