Annons

Manchester City slipper Europa-avstängning

Manchester City kan pusta ut.
Idrottens skiljedomstol (Cas) mildrar domen mot Premier League-jätten – som därmed kan spela Champions League nästa säsong.
"En stor seger för klubben", skriver fotbollsexperten Gary Lineker.
Fotboll • Publicerad 13 juli 2020
Manchester Citys Gabriel Jesus (nummer 9) är säkert nöjd med Cas-domen. Arkivbild.
Manchester Citys Gabriel Jesus (nummer 9) är säkert nöjd med Cas-domen. Arkivbild.Foto: Cath Ivill/AP/TT

I februari meddelade Europeiska fotbollsförbundet (Uefa) att Manchester City brutit mot Uefas finansiella regler (Financial fair play). Straffet blev kännbart. City stängdes av från all europeisk cupfotboll i två år och dömdes till böter på 30 miljoner euro, motsvarande drygt 310 miljoner kronor.

City valde att överklaga domen till Cas, som nu går emot Uefas beslut.

Annons

I beslutet skriver Cas att Uefa inte lyckats lägga fram tillräckliga bevis och att många av de påstådda regelbrotten låg utanför Uefas tidsfrist.

Därmed får Pep Guardiolas lag spela vidare i Champions League och Europa League även de två kommande säsongerna, 2020–2021 och 2021–2022, då klubben annars skulle ha varit avstängd.

Sänker böterna

Cas sänker dessutom böterna till 10 miljoner euro, motsvarande drygt 100 miljoner kronor. Orsaken till böterna är att klubben inte samarbetat under utredningen, skriver Cas.

Fotbollsexperten Gary Lineker konstaterar på Twitter att domen är en stor seger för Manchester City – och en lika stor förlust för Uefa.

"Svårt att se hur Uefas FFP-regler ska överleva det här", skriver Lineker.

Manchester City kommenterar domen på sin hemsida:

"Klubben ser innebörden av dagens dom som en validering av klubbens ståndpunkt och de bevis den har lagt fram".

Ytterligare underlag till Cas beslut kommer de närmaste dagarna, uppger domstolen.

Om avstängningen stått fast hade det kostat Manchester City över en miljard kronor i uteblivna prispengar och intäkter från tv-avtal, enligt Reuters.

Manchester City har utretts av Uefa sedan i mars förra året. Tyska Der Spiegel har tidigare publicerat läckta mejl som påstås bevisa att shejk Mansour, klubbens ägare, på olika sätt skjutit till mer pengar än vad reglerna tillåter.

Annons

Reglerna innebär enkelt uttryckt att klubbarna inte ska göra av med mer pengar än de faktiskt tjänar.

Leder åttondelen

Enligt Uefa har City överdrivit sina intäkter från sponsoravtal mellan 2012 och 2016, och inte samarbetat med utredningen.

Första gången Manchester City fälldes för brott mot de ekonomiska reglerna var 2014. Då straffades klubben med böter på 60 miljoner euro, motsvarande runt 630 miljoner kronor, samt en minskad trupp till Champions League.

Att City – klar tvåa i Premier League – får spela i Champions League även nästa säsong drabbar klubbarna som kan hamna på femte plats i ligan, då det hade inneburit en biljett till CL på Citys bekostnad.

Manchester City är den här säsongen framme i åttondelsfinal i Champions League, där man leder med 2–1 mot Real Madrid inför returen i England den 7 augusti.

Fakta: Financial fair play

Det finns en lång rad licenskriterier som en fotbollsklubb måste uppfylla för att få delta i Uefa-tävlingar som Champions League och Europa League.

De ekonomiska kraven i reglementet kallas "Financial fair play" (FFP). Syftet är att få klubbarnas ekonomi i balans, vilket också ska ge en rättvisare konkurrenssituation för mindre klubbar utan kapitalstarka ägare i ryggen.

Enkelt uttryckt ska klubbarna inte göra av med mer pengar än de faktiskt tjänar.

En första version av FFP-regelverket trädde i kraft 2011.

Bland de möjliga sanktionerna finns exempelvis böter, poängavdrag och avstängning från internationella tävlingar.

TT
Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons