Annons

Mångmiljonböter för bänkade toppspelare i NBA

NBA-laget Dallas Mavericks tvingas betala jätteböter för att ha bänkat flera av lagets toppspelare. En förlust i matchen mot Chicago Bulls gav laget ett bättre draftval.
Basket • Publicerad 15 april 2023
Dallas Mavericks stjärnspelare, guarden Luka Doncic, spelade bara drygt 12 minuter i matchen mot Chicago Bulls.
Dallas Mavericks stjärnspelare, guarden Luka Doncic, spelade bara drygt 12 minuter i matchen mot Chicago Bulls.Foto: Tony Gutierrez/AP/TT

NBA:s beslut innebär att Dallas Mavericks tvingas betala motsvarande över 7,7 miljoner kronor i böter.

”The Dallas Mavericks beslut undergrävde integriteten i vår sport”, skriver NBA:s Joe Dumars i ett uttalande.

Annons

Enligt utredningen kom NBA fram till att laget valde att förlora för att öka chanserna för att få göra ett bättre så kallat draftval efter säsongen.

Mavericks tränare Jason Kidd sade före matchen att han planerat att låta alla spela, men att lagets ägare, miljardären Mark Cuban, informerat honom om att flera av toppspelarna skulle vila.

Det är inte första gången Cuban och laget bötfälls. I en liknande historia 2018 fick han betala omkring 700 000 kronor för att ha sagt till spelarna "att förlora är vårt bästa alternativ".

Matchen slutade med förlust 112–115.

TT
Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons