Annons

Maracanã blir "Kung Pelés" stadion

Edson Arantes do Nascimento står redan staty utanför arenan, men nu vill Rio de Janeiros styrande att hela Maracanã-stadion ska döpas efter legendaren, över hela världen känd som Pelé.
Fotboll • Publicerad 10 mars 2021
Edson Arantes do Nascimento, eller Pelé, i aktion mot Belgien på Maracanã 1965.Foto: AP/TT
Pelé, snart även ett namn på Maracanã-stadion? Bild från 2015.Foto: Kirsty Wigglesworth/AP/TT

Maracanã-stadion reser sig mäktigt över stadsdelen med samma namn i Rio de Janeiro. Den heter officiellt Mário Filho men kallas i folkmun och världen över bara just Maracanã.

Nu har delstaten Rios fullmäktige röstat för att arenan ska byta namn till Edson Arantes do Nascimento – Rei Pelé, efter legendaren Pelé förstås, rapporterar brasiliansk media.

Annons

Arenan, en gång världens största fotbollsstadion, har stått värd för två VM-finaler, 1950 och 2014, OS-invigningen 2016 och ett otal stora fotbollsmatcher. Den är officiellt döpt efter den journalist som på 1940-talet drog i gång den kampanj som ledde till byggandet av arenan, men antagligen alltså inte så länge till.

I dag 80-årige Pelé är den hittills ende i herrfotbollen som vunnit tre VM-guld och är landets bäste landslagsmålskytt genom tiderna. På Maracanã spelade han sin sista landskamp, mot Jugoslavien 1971, och hade på samma plats två år tidigare gjort sitt tusende tävlingsmål – för São Paulo-klubben Santos mot hemmaklubben Vasco da Gama.

Just detaljen att Pelé till största delen av sin karriär spelade för en São Paulo-klubb och att han inte är född i Rio de Janeiro har fått kritiker att såga planen på att döpa en Rio-arena till Rei Pelé – Kung Pelé. Deras hopp om att namnbytet inte blir av står till att Rio de Janeiros guvernör Wilson Witzel inte godkänner förslaget.

TT
Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons