Annons

Mardrömsmotstånd för Häcken i CL: "Tufft"

Ett mardrömsmotstånd och ett nordiskt derby står att vänta för Häcken och Rosengård i den sista kvalomgången till Champions League.
Fotboll • Publicerad 1 september 2022
Häckens ska möta franska storlaget Paris SG. Arkivbild.Foto: Adam Ihse/TT

För Häcken blev det mardrömsmotstånd i franska huvudstadslaget PSG med den svenska landslagsspelaren Amanda Ilestedt i truppen.

– Det är ett bra lag och det kommer att bli tufft men också väldigt kul, säger Häcken-målvakten Jennifer Falk till TT och erkänner att man kunde fått en lättare väg till gruppspelet.

Annons

– Vi vill ju in i gruppspelet och det kommer att bli mycket tuffare för oss i år men det är så det ser ut. Vi får liksom ta det därifrån vi är och göra det vi kan.

PSG har nått semifinal de tre senaste säsongerna och spelade final 2015 och 2017.

För Rosengård blir motståndet något mer överkomligt. Ett nordisk derby väntar svenska mästaren i det norska ditot Brann.

Fyra lag klara

Att ta sig till gruppspelet kan vara en riktig vinst för lagen – i dubbel bemärkelse. Formatet för turneringen gjordes om till förra säsongen för att göra det mer lönsamt för klubbarna. En plats i gruppspelet gav då omkring fyra miljoner kronor. Ett kryss och en seger i gruppspelet ger ytterligare klirr i kassan och skulle något av de svenska lagen vinna sin eventuella grupp kan de räkna med ytterligare omkring 200 000 kronor.

Endast fyra lag är klara för gruppspelet redan nu: Fjolårssegrarna Lyon, och seriesegrarna från de tre högst rankade ligorna, Wolfsburg, Chelsea och Barcelona.

Om Rosengård och Häcken gör dem sällskap avgörs i dubbelmötena. De två svenska lagen håller till i varsin del av kvalspelet.

Så avgörs kvalet

Som svenska mästare får Rosengård gå den så kallade "mästarvägen" där ligavinnare från de femte till sjunde högst rankade ligorna får möta lag från sämre rankade ligor som tagit sig vidare via en första kvalomgång. De totalt 14 lagen gör upp om sju platser i gruppspelet.

I den andra delen, som kallas "ligavägen", har Häcken, i egenskap av ligatvåa i damallsvenskan, i likhet med Rosengård kvalificerat sig direkt till den andra kvalomgången. "Ligavägen" består av tio lag, fyra av dem har kvalspelat sig dit. Fem platser till gruppspelet står på spel.

Fakta: Champions League säsongen 2022-23

+ Andra kvalrundan

20/21 september och 28/29 september

Charkiv–Vllaznia, Sarajevo–Zürich, Rangers–Benfica, Kups Kuopio–St. Pölten, Valur–Slavia Prag, Brann–Rosengård, Køge–Juventus, Arsenal–Ajax, PSG–Häcken, Real Sociedad–Bayern München, Rosenborg–Real Madrid, Sparta Prag–Roma.

+ Lottning gruppspel

3 oktober 13.00

Redan klara för gruppspel: Lyon, Wolfsburg, Chelsea och Barcelona.

+ Gruppspel

Omgång 1: 19/20 oktober

Omgång 2: 26/27 oktober

Omgång 3: 23/24 november

Omgång 4: 7/8 december

Omgång 5: 15/16 december

Omgång 6: 21/22 december

+ Lottning till kvartsfinal och semifinal

20 januari 2023, 13.00

+ Kvartsfinal

Första mötet: 21/22 mars

Andra mötet: 29/30 mars

+ Semifinal

Första mötet: 22/23 april

Andra mötet: 29/30 april

Final (PSV Stadion, Eindhoven)

3 eller 4 juni

TT
Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons