Martens hjälte – sköt Barcelona till CL-final

Barcelona är klart för Champions League-final i fotboll för andra gången på tre år efter totalt 3–2 mot Paris Saint-Germain.
Nederländska stjärnan Lieke Martens blev tungan på vågen med sina två mål i returen.
Fotboll • Publicerad 2 maj 2021
Barcelonaspelarna firar ett av Lieke Martens två mål i Champions League-semifinalreturen mot Paris Saint-Germain.Foto: Joan Monfort/AP/TT

Det blev till slut en 2–1-seger för Barcelona i söndagens semifinalretur hemma mot Paris Saint-Germain. Efter 1–1 i det första mötet var resultatet precis tillräckligt för att säkra en finalplats mot engelska Chelsea.

Eftersom bortamål väger tyngre var det PSG som behövde attackera från start. Men det var hemmalaget som tog en tidig ledning, och 1–0-målet var av hög kvalitet.

Vänsterbacken Leila Ouahabi fick bollen vid mittlinjen och tittade upp. Hon levererade sedan en perfekt boll i djupet, vilket Lieke Martens var snabb att uppfatta. Nederländskan tog med sig bollen i steget, in i straffområdet, och skruvade elegant upp bollen i det bortre hörnet, utan chans för PSG:s målvaktsstjärna Christiane Endler.

Norskt förarbete

Båda lagen satsade offensivt, och Barcelona gjorde det oftast bäst. I den 31:a minuten kom 2–0 när Martens hittade rätt för andra gången i matchen.

På nytt var det en strålande framspelning som låg bakom målet. Norskan Caroline Graham Hansen hade bollen till höger om straffområdet och bjöd PSG:s Perle Morroni på ett par kroppsfinter innan hon fick tillräckligt med utrymme för att slå sitt låga inlägg, perfekt placerat mellan backlinjen och Christiane Endler.

Vid den bortre stolpen hade Lieke Martens placerat sig och kunde enkelt lägga in 2–0 i öppet mål.

PSG-repliken lät inte vänta på sig. Tre minuter senare fick det franska laget hörna, och den lyckades inte Barcelonaförsvaret rensa undan ordentligt. Med spelare som Marie-Antoinette Katoto i straffområdet straffar sig sådant. Plötsligt damp bollen ner framför fötterna på den 22-åriga anfallstalangen, och hon tvekade inte. 1–2-reduceringen satt distinkt upp i nättaket, och Paris Saint-Germain var plötsligt bara ett mål från avancemang.

Bachmann nära kvittering

Andra halvlek saknade inte heller chanser, även om Barcelona tätade till sin defensiv ytterligare. PSG:s bästa kvitteringschans fick Ramona Bachmann, men schweiziskans hårda skott från bra läge i straffområdet räddades av Sandra Paños.

Närmare kom inte Paris Saint-Germain, som hade hoppats nå final efter att överraskande ha slagit ut de fem senaste årens mästare Lyon i kvartsfinalen. Barcelona hade flera chanser att utöka ledningen – Jennifer Hermoso hade exempelvis ett skott i stolpen från nära håll – men 2–1 räckte för att knipa finalplatsen.

Champions Leauge-finalen spelas på Gamla Ullevi i Göteborg den 16 maj.