Annons

Mästarens tips: Tyskt guld i EM

Han vet vad som krävs för ett EM-guld:
Otrolig tur. Och mycket mer.
Vem har det i Polen/Ukraina?
– Tyskland, säger Peter Schmeichel till Smålandsposten.
Sport • Publicerad 3 mars 2012
Peter Schmeichel med EM-bucklan, i Smålandsposten den 27 juni 1992.
Peter Schmeichel med EM-bucklan, i Smålandsposten den 27 juni 1992.Foto: 
Peter Schmeichel var själv med och lottade EM. Fast i dag ?orkar han inte tänka på? Danmarks grupp med Tyskland, Holland och Portugal ...
Peter Schmeichel var själv med och lottade EM. Fast i dag ?orkar han inte tänka på? Danmarks grupp med Tyskland, Holland och Portugal ...Foto: Jon Super/AP/Scanpix

Redan 1984 hade han upplevt en EM-semi som gick till straffar. Den gången, i Lyon, hade Danmark förlorat mot Spanien. 20-årige supportern Peter Schmeichel hade fått sätta sig på bussen hem igen. Hade nått Köpenhamn två timmar innan han skulle spela match med Hvidovre.

Nu, 1992, stod han själv i strålkastarljuset. När Marco van Basten slog sin straff kastade Peter Schmeichel sig åt vänster. Gjorde vad vi två år senare skulle kalla en Ravelli-räddning. Danmark satte alla sina straffar. En sagolik resa fortsatte, för ett lag som bara blivit EM-klart när Jugoslavien bojkottats bort. Förbundskaptenen Richard Möller Nielsen hävdade att Danmark hade ”världens bäste målvakt”.

Annons

– Varför är han inte med i laget då? replikerade anfallaren Flemming Povlsen.

I finalen mot Tyskland fick ”Ricardo” rätt. Peter Schmeichel var ännu mer väldig än vanligt, tog allt. Danmark gjorde två mål (ett var hands) och vann tidernas mest osannolika EM-guld.

Hur i helvede gick det egentligen till?

20 år senare frågar jag Peter Schmeichel.

– Vi fick en bra början, med poäng i första matchen. Sedan spelade vi rätt bra. Samtidigt som vi hade en otrolig tur.

Hur långt räcker turen 2012?

Det 14:e Europamästerskapet i fotboll rycker allt närmare. Veckans vänskapslandskamps-kavalkad väckte oss. Klockan sex i onsdags var det exakt 100 dygn till premiären Polen–Grekland. 97 dagar av frågor är kvar i dag.

Kan Spanien göra det igen? Eller får Nederländerna revansch för det nesliga nederlaget i VM-finalen? Är det nya turbo-Tysklands tur till slut? Eller är det dags för en ny saga där någon lilleputt fäller alla jättarna? Som Danmark? Eller ... Sverige?

Peter Schmeichel tror inte det.

Han la sina XL-handskar på hyllan 2003, efter fyra EM-slutspel och 129 landskamper. Efter fem Premier League-titlar och en Champions League-buckla med Manchester United. År 2000 fick han den brittiska MBE-orden. En grand danois-hund i tv-såpan Coronation Street döptes efter honom.

Annons

Nu gör (Peter) Schmeichel sin sista säsong som studiovärd för de danska CL-sändningarna. Manusförfattarna tog död på (hunden) Schmeichel i november. Men den här onsdagen i Köpenhamn är Gladsaxe-sonen på gott humör. Vilket är tur, vi pratar trots allt om någon som vågat skälla ut Sir Alex Ferguson. Polskättade Peter Schmeichel håller hov inför en brokig journalistsamling, som EM-ambassadör för ett sponsrande ölbryggeri.

Han tror varken på Danmark eller Polen. Inte heller på sitt andra hemland. När det blir min tur i intervjurummet har Peter Schmeichel precis fått höra att England valt lagkapten.

– Scott Parker? Ha ha.

– Jag tycker att England skapar så många problem för sig själva. Jag menar – vad gick så fel på det där mötet i februari att Fabio Capello kände att han måste avgå? Jag förstår det inte, vi pratar om den tuffaste mannen inom fotbollen. Capello var ett bra val, att han lämnade satte England i en väldigt svår situation, säger Peter Schmeichel.

– Trots att England säger att alla förberedelser är ordnade, betyder det ingenting när ingen kan säga åt spelarna vad de ska göra. När ingen kan ta ut laget. De kan få en ny förbundskapten i morgon, men de skulle ha haft en i går.

I stället tror 48-åringen på Tyskland. Bland annat för att Manuel Neuer är favoriten bland dagens burväktare.

Tipset får en spansk reporter att grymta.

– Kom igen nu, ni har redan vunnit VM och EM! Ge lite till Tyskland, de ger ju allt de har till Grekland.

– Nej, jag tror på Tyskland som slutsegrare. De har flest kvalificerade spelare, jag tycker det finns ett 40-tal som förbundskaptenen (Joachim Löw) kan välja från. De har bra alternativ på alla positioner, och väldigt starka individer. De har också en tradition av att spela bra i mästerskap, de vet hur man ska göra.

Men varför inte Spanien?

Annons

– Jag tror att de åker ut i semifinalen mot Holland. När alla är friska och fräscha har Spanien de bästa spelarna. Utan konkurrens. Men jag tycker mig se tecken på trötthet nu, speciellt på spelarna i Barcelona. Och det spanska landslaget är väldigt beroende av att Barcelonas mittfältare är i form.

– Jag är rätt säker på att både Real Madrid och Barcelona kommer att gå långt i Champions League, så det är hemskt många matcher kvar att spela i vår. Och Barcelona kommer att kämpa för ligatiteln tills döden. Det är fysiskt och mentalt utmattande. Om du redan i mars visar tecken på trötthet – hur kommer det då att se ut i juni? Jag vet själv hur det är. Du vaknar på morgonen och tänker ”åh nej, det är match i dag igen”, i stället för ”ja, i dag är det match!”. De känslorna gör en jäkla skillnad på resultatet.

Sedan spårar vår korta intervjusession ur. La Informacions reporter undrar om Schmeichel kan någon spanska (”Si! No! Dos ... beer.”). En italienare frågar om hans bror i Leicester (det är sonen Kasper). En event-männi­ska säger att det är dags att bryta. Medan Schmeichel skriver autografer till de andra reportrarna skjuter jag in en sista fråga, om de svenska EM-chanserna.

– Ni har en väldig tur som får stanna på ett ställe (Kiev). Men det är en tuff grupp. Kan ni ställa upp med ert bästa lag har ni en chans. Frankrike är inte så bra som de har varit. England har sina problem. Jag har faktiskt tippat att Ukraina ska gå vidare från grupp D.

Tillsammans med ??

– England.

EM-lottningen

Grupp A: Polen, Tjeckien, Ryssland, Grekland.

Grupp B: Tyskland, Holland, Portugal, Danmark.

Grupp C: Spanien, Italien, Kroatien, Irland.

Grupp D: Ukraina, England, Frankrike, Sverige.

Kvartsfinaler: A1–B2, B1–A2, C1–D2, D1–C2.

Semifinaler: A1/B2–C1/D2, B1/A2–D1/C2.

 Final i Kiev den 1 juli.

Per Johansson
Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons