Annons

Mästarnas boxplay – ettfrågetecken att räta ut

De tog en extremt viktig seger mot Malmö Redhawks. Nu vill Växjö Lakers räta ut fler frågetecken i kvällens match mot Frölunda. Ett av dem handlar om mästarnas knackiga boxplay.
växjö • Publicerad 30 september 2015
Liam Reddox är en nyckelspelare i Växjö Lakers boxplay. Han gjorde dessutom fem mål shorthanded under förra SHL-säsongen.
Liam Reddox är en nyckelspelare i Växjö Lakers boxplay. Han gjorde dessutom fem mål shorthanded under förra SHL-säsongen.

Ett lysande boxplay var en viktig nyckel när Växjö Lakers tog sitt första SM-guld i våras. I höst har det börjat betydligt tyngre. Hittills har mästarna släppt in sju mål på 14 boxplay. Lagkaptenen Liam Reddox är en av de Växjöspelare som lägger allra flest minuter på isen i spel fyra mot fem.

– Det handlar om detaljer, att jobba bättre som enhet. Vi har haft tillfällen när vissa går och andra inte och vi inte rör oss tillsammans. Vi har tittat på video och pratat om det och förhoppningsvis kan alla fyra jobba bättre tillsammans, säger Liam Reddox.

Annons

Tränaren Sam Hallam menar att det handlar om tålamod och att göra jobbet under ett helt boxplay.

– Vi ser att många av målen har kommit i slutet av boxen när vi har gjort det bra i 1.30-1.40 och sedan tappar vi lite tålamod. Det är lite där och att bara hålla sig till idén tillsammans. Det blir att några överarbetar och då tappar vi vissa ytor. Det är småsaker.

Förra säsongen var Växjö Lakers inte bara bra på att döda tid i boxplay. Man var samtidigt riktigt vassa på att ställa om och göra mål framåt med färre spelare på isen. Växjö Lakers gjorde 13 mål i numerärt underläge. Liam Reddox satte fem av dem och var därmed själv vassare än närmaste lag i statistiken.

– Det handlar bara om att läsa situationerna. Men först handlar det om att hålla pucken från det egna målet. Om du letar chanser i boxplay ska du inte vara där ute.

Växjö Lakers har totalt släppt in 14 mål på den fyra inledande SHL-matcherna. Bara Malmö och Modo är sämre i den statistiken. Samtidigt är man fjärde bäst på att stoppa motståndarna från att skjuta skott mot den egna målvakten. 87 mål mot Nihlstorp/Steen är statistik som bara toppas av Skellefteå, Frölunda och Linköping.

– Vi måste göra det svårare för motståndarna att nå andrapuckarna.

Vad betyder vinsten mot Malmö i kväll?

– Inte mer än att vi vet att vi kommer belönas om vi gör jobbet. Vi spelade inte perfekt förra matchen, men vi tävlade och jobbade hårt. När du gör det blir det enklare.

Och vad betyder 0–7 under försäsongen mot Frölunda?

– Jag minns inte den matchen. Vi har lagt den bakom oss. Vi kommer att möta ett annat lag och vi kommer vara fokuserade och redo. Vi är inte nöjda med att ligga där vi ligger och poängen är viktiga, säger Liam Reddox.

Annons

Daniel Rydström

Matchguide

Växjö Lakers–Frölunda

När: Torsdag klockan 19.00.

Var: Vida Arena.

Saknas i Växjö Lakers: Niclas Lundgren (knäskada), Patrik Lundh (överkroppskada, vecka-för-vecka).

Växjö Lakers senaste matcher: Malmö (h) 4–3, Färjestad (b) 1–4, HV71 (b) 2–4, Luleå (h) 2–3.

Frölundas senaste matcher: Färjestad (h) 4–3 efter sudden, Malmö (b) 5–4 efter straffar, Luleå (b) 4–2, Rögle (h) 2–1.

Tränaren Sam Hallam säger: "Det är klart att det var en barriär för oss att ta första segern, men det gör inte att vi går runt och studsar extra. Vi går hit och försöker bli bättre för varje dag och vi vet att det är otroligt mycket hockey som ska spelas".

Växjö Lakers laguppställning (preliminär): Cristopher Nihlstorp (Stefan Steen). Cory Murphy-Eddie Larsson, Teemu Laakso-Eric Martinsson, Ilkka Heikkinen-Ville Varakas, Calle Rosén. Richard Gynge-Robert Rosén-Tuomas Kiiskinen, Alexander Johansson-Josh Hennessy-Joakim Hillding, Robin Söderquist-Erik Josefsson-Liam Reddox, Mikael Johansson-Linus Fröberg-Gustav Rydahl. Albin Storm.

Att notera: Frölunda är obesegrade i SHL efter de fyra inledande matcherna. Två av vinsterna har tagits efter förlängning och straffar. I tisdags spelade man CHL-match mot Växjö Lakers gruppspelsmotståndare Ingolstadt. Första mötet av två slutade med tysk 4–2-vinst, trots att Frölunda gjorde de två första målen i matchen.

Att notera 2: Två backar från Ljungby är nyckelspelare i Frölundas defensiv. Oscar Fantenberg är assisterande lagkapten och spelar mest av alla. Jacob Larsson gör sin första SHL-säsong och har spelat 17:50 i snitt under de fyra inledande matcherna. En som saknas i Frölundas försvar är Christoffer Persson. Den förre Lakersbacken blev avstängd i 5+1 matcher efter en crosschecking mot Färjestad. Oliver Bohm och Anton Axelsson missar matchen på grund av skador.

Nästa match: Karlskrona (b) på lördag.

Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons