Annons

Med Roger och Robin börjar allvaret i Stockholm

Tre tävlingsdagar har avgjorts, men det är i dag som Stockholm Open börjar på allvar.
Då går tidernas störste Roger Federer och svenske utmanaren Robin Söderling in på Kungliga hallens centercourt.
Sport • Publicerad 20 oktober 2010

Intresset är enormt.

– Jag har vunnit titeln i Båstad och om jag lyckades här i Stockholm vore det pricken över i:et. De här svenska tävlingarna växte jag upp med och därför betyder de något extra för min del, säger Robin Söderling.

Annons

Av alla svenska storspelare genom åren är det bara två legendarer, Björn Borg och Växjös Mats Wilander, som under sina karriärer fått lyfta bucklorna i både Båstad och Stockholm.

På söndag kan den exklusiva klubben utökas till en trio.

Det finns faktorer som talar för Robin Söderling:

? Robin är fräsch. I fjol kan han helt utbränd till Stockholm, tvingades lämna walkover i semifinalen, och drog sig veckan efter ur Valencias ATP-tour.

? Underlaget, Kungligas nya blåa matta, är långsamt och strävt. Som skräddarsytt för svensken.

? Robin har fått en bra lottning i sina första matcher. Öppningsmotståndaren, tyske Benjamin Becker, har Robin klara 2–0 på i inbördes möten.

? Och Robin är revanschsugen. 26-åringen från Tibro utklassades av Roger Federer i kvartsfinalen i Shanghai och han två bittra finalförluster i Stockholm Open.

– När jag som 19-åring avancerade till finalen mot Mardy Fish var det mitt svenska genombrott. Jag ledde med 3–2 i tiebreak, men fick stryk och det var länge min bittraste förlust, minns Robin.

Alla här vill på söndag ha drömfinalen; Federer-Söderling.

På onsdagen var det åter rusning till läktarplatserna när Roger Federer tränade på centercourten här.

Annons

Världstvåan går in i tävlingen mot amerikanen Taylor Dent.

Vinst där och det blir Schweiz-derby på fredag i kvartsfinalen mot Stanislas Wawrinka, med svensken Peter Lundgren som coach.

Wawrinka fick slita i 2.5 timmar i går för att besegra Robin Haase från Holland med 6–4 i avgörande set.

Roger Federer jubilerar med sin 900:e proffsmatch i singel i ett eventuellt möte med sin olympiske dubbelpartner.

Giganten från Basel har fortfarande mål kvar. Ett är att radera ut amerikanen Pete Sampras rekord i antal veckor som världsetta.

Ett annat finns i sydvästra London.

– Att vinna Wimbledon nästa år värdesätter jag mer än att åter bli nummer ett. Att vinna Wimbledon var en dröm när jag var grabb, säger Roger Federer.

Publiken trivs och resten av veckan är slutsåld. Det snackas tennis igen i huvudstaden.

– En perfekt tennismiljö. Jonas Björkman och Thomas Johansson måste ha gjort ett kanonjobb som tävlingsdirektörer när de fick hit Federer, konstaterar kronobergaren och illusionisten Joe Labero på läktarplats.

Det är bara att hålla med.

Sven Elofsson
Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons