Messi tackar Gud – Argentina mästare till slut

Argentina har vunnit Copa América.
Därmed har landet tagit sin första stora fotbollstitel på 28 år och Lionel Messi har äntligen vunnit med sitt landslag.
Fotboll • Publicerad 11 juli 2021
Lionel Messi kysser bucklan efter segern mot Brasilien i finalen i Copa América natten till söndag, svensk tid.Foto: Silvia Izquierdo
Lionel Messi lyfter pokalen som mästare i de sydamerikanska mästerskapen.
Lionel Messi lyfter pokalen som mästare i de sydamerikanska mästerskapen.Foto: Andre Penner/AP/TT
Brasiliens Neymar och Argentinas Messi kramas efter slutsignalen.
Brasiliens Neymar och Argentinas Messi kramas efter slutsignalen.Foto: Silvia Izquierdo
Argentinaspelarna hyllar Lionel Messi efter segern i Copa América.
Argentinaspelarna hyllar Lionel Messi efter segern i Copa América.Foto: Andre Penner/AP/TT

Avsaknaden av en stor titel har förföljt Messi genom hela hans långa landslagskarriär, som till skillnaden från åren i klubblaget FC Barcelona har varit en lång rad sorger och bedrövelser.

Men mot ärkerivalen Brasilien – i Brasilien – släppte frossan och efter 1–0 i finalen i de sydamerikanska mästerskapen fick Messi i sin femte stora final med landslaget lyfta bucklorna för såväl turneringsseger som hela mästerskapets bästa spelare.

"Vilken underbar galenskap!!! Det här är fantastiskt, tack Gud!!! VI ÄR MÄSTARE", skrev Lionel Messi i ett inlägg på sociala medier där han lyckligt poserade med bucklan i omklädningsrummet.

Några timmar senare på en presskonferens säger han att glädjen är "obeskrivlig".

– Det känns som att Gud hade sparat det här ögonblicket åt mig, mot Brasilien och i en final i deras land, säger han enligt AP.

Skulle älska honom mer

Enligt Argentinas förbundskapten Lionel Scaloni spelade Messi finalen med en känning i ljumsken.

– Om argentinarna kände honom som vi gör (spelarna och personalen) så skulle de älska honom ännu mer än vad de redan gör, säger Scaloni enligt nyhetsbyrån AFP.

Den 34-årige storstjärnan fick själv chansen att helt avgöra finalen, när han i den 88:e minuten var fri framför målet, men misslyckades med att lägga bollen i nät.

Men det gjorde ju ingenting. Långvarige landslagskamraten Ángel Di María hade efter drygt 20 minuter gjort matchens enda mål. I en snabb spelvändning kom han fri och lobbade med vänsterfoten elegant bollen över Brasiliens utrusande målvakt Ederson Moraes.

Mål dömdes bort

Brasilien såg i andra halvlek ut att ha kvitterat, men Richarlisons mål mitt i halvleken vinkades av för offside. Och närmare kom hemmalaget inte på Maracanã-stadion i Rio de Janeiro.

Stjärnan Neymar hade svårt att ta sig igenom det argentinska försvaret, och han får nu ta över rollen som den bästa aktive sydamerikanske spelaren som inte vunnit en stor titel med sitt land. På bilder efter matchen syntes Messi omfamna en tårögd Neymar efter slutsignalen, de båda är goda vänner efter brasilianarens tid i Barcelona.

– Vi måste vara stora nog att erkänna förlusten, oavsett hur smärtsamt och svårt det känns, säger Brasiliens förbundskapten Tite enligt AFP.

För Argentina var det den 15:e titeln i Copa América, men den första sedan 1993, när Diego Simeone och Gabriel Batistuta ledde laget till seger.

– Det här är en stor titel, särskilt för vårt folk. Jag tror att de känner igen sig i det här laget som aldrig ger upp, säger Argentinas förbundskapten Lionel Scaloni.

Fakta: Lionel Messi

Född: Den 24 juni 1987 i Rosario, Argentina.

Position: Anfallare

Klubb: Kontraktslös

Tidigare klubbar, ungdomsnivå: Grandoli 1992–1995, Newell's Old Boys 1995–2000, FC Barcelona 2000–2003. Seniornivå: FC Barcelona C 2003–2004, FC Barcelona B 2004–2005, FC Barcelona 2004–2021.

Meriter, klubblag (i urval): Tio La Liga-titlar, fyra Champions League-titlar, sju Copa del Rey-titlar, tre segrar i VM för klubblag, tre vinster i europeiska supercupfinalen, åtta segrar i spanska supercupen.

Meriter, landslag: Seger i Copa América 2021, guld i U20-VM 2005, OS-guld 2008.

Individuella utmärkelser (i urval): Sex Ballon d'Or, en guldboll (VM-slutspelets bästa spelare), sex guldskon (spelaren i Europa som gör flest mål i en högstadivision under en säsong).