Annons

MFF-tränarens svar: Ingen är större än klubben

Från en av allsvenskans bästa mittbackar – till blott sex minuters speltid.
Malmö FF:s Rasmus Bengtsson sågar nu både klubben och tränaren Jon Dahl Tomasson.
Fotboll • Publicerad 16 december 2020
Rasmus Bengtsson. Arkivbild.Foto: Andreas Hillergren/TT

En skadefri Rasmus Bengtsson har varit given i mästarlaget och 2019 var han en av seriens bästa mittbackar. Han startade i båda matcherna när Malmö FF i februari spelade 16-delsfinal i Europa League mot Wolfsburg under den nye tränaren Jon Dahl Tomasson.

Efter en mindre knäoperation strax innan den allsvenska starten i juni hamnade han dock i frysboxen. Ett inhopp på sex minuter hemma mot IFK Göteborg den 25 oktober är den enda speltiden Bengtsson fått under säsongen.

Annons

– Jag har inte fått en ärlig förklaring från varken Jon eller klubben till varför jag inte varit uttagen, säger han till Aftonbladet.

"Uppvuxen i klubben"

I mitten av september sade mittbacken att han varit spelklar i fem veckor. Han säger att han inte velat ta fokus från guldjakten, men nu när SM-guldet är klart vill han inte längre vara tyst.

– Både klubben och Jon vet vad jag tycker och det har jag sagt till dem också. Jag är 34 år, uppvuxen i klubben och har haft mina största framgångar här. Då hade jag önskat att jag hade behandlats med lite mer värdighet och respekt kring varför jag inte ens är med i truppen, säger han till Aftonbladet.

Jon Dahl Tomasson anser att Bengtsson fått en förklaring till varför han inte fått spela.

– Han blev olyckligt skadad och under den tiden har tre konkurrenter tagit den positionen och spelat riktigt bra. Det har han fått veta av mig, säger den danske huvudtränaren på en digital pressträff.

Bengtsson säger till Aftonbladet att det är "väldigt många spelare som har haft problem med tränaren", men den kritiken tar MFF-tränaren med ro.

– Som människa vill man ju göra alla glada, som fotbollstränare kan du inte göra alla glada. Vi har en riktigt bra trupp med många spelare och det kommer alltid finnas spelare som inte är tillfreds, säger Dahl Tomasson.

– Det är aldrig någon som är större än klubben, varken jag som tränare eller vem som helst som arbetar i Malmö FF, fortsätter han.

"När ena parten är otrogen"

MFF:s lagkapten Anders Christiansen säger att han inte läst intervjun med Bengtsson, men uttalar sig generellt om huruvida det finns ett missnöje i truppen med Dahl Tomasson:

– Ju högre nivå du är på, ju bättre klubb du spelar för, desto bättre spelare är det och desto större egon finns det. Det är omöjligt att ha en trupp på 25–30 spelare och att alla älskar tränaren. Det har jag aldrig varit med om tidigare och det tror jag aldrig att jag kommer att vara med om i framtiden, säger Christiansen.

Annons

Rasmus Bengtsson har ett år kvar på sitt kontrakt och har inga tankar på att sluta redan nu, men han vet inte hur hans framtid i Malmö FF ser ut.

– Det är som ett förhållande: när ena parten är otrogen är det inte alltid så lätt, säger Bengtsson till Aftonbladet.

Under säsongen har Guillermo Molins, 32, brutit sitt kontrakt med MFF (nu i norska Sarpsborg) och anfallskollegan Marcus Antonsson, 29, har blivit utlånad till Stabæk. Båda har uppgett brist på speltid som orsak till sina beslut.

Fakta: Rasmus Bengtsson

Född: 26 juni 1986.

Position: Mittback.

Klubbar: Malmö FF –2006, Trelleborg 2006–2009, Hertha Berlin 2009, Twente 2010–2014, Malmö FF 2015–.

Meriter: Tre SM-guld med Malmö FF (2016, 2017, 2020).

A-landskamper/mål: 4/0.

TT
Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons