GDPR Illustration

Ta del av våra användarvillkor

Med dataskyddsförordningen GDPR (General Data Protection Regulation) har vi uppdaterat våra användarvillkor så att det framgår vilka uppgifter vi samlar in från dig – och vad vi använder dem till. När du besöker våra webbplatser och appar samlar vi in uppgifter från dig för att förbättra din användarupplevelse. Det inkluderar även vilka annonser vi visar för dig.

MFF-Emil är tredje generationen allsvenskar i släkten Forsberg

Han är tredje generationen allsvenskar i släkten Forsberg från Sundsvall. Emil, 22, har lämnat Giffarna för Malmö FF och hans karriär kommer att följas av pappa Leif och farfar Lennart.
Emil "Lill-Foppa" Forsberg, teknikern från GIF Sundsvall, kan få sitt stora genombrott i Malmö FF. Foto: SCANPIX
Emil "Lill-Foppa" Forsberg, teknikern från GIF Sundsvall, kan få sitt stora genombrott i Malmö FF. Foto: SCANPIX
Foto: 

Snart 50-årige Leif Forsberg fick smeknamnet "Foppa", spelade för IFK Göteborg, men är med sina 400 matcher meste Giffaren någonsin.

Lennart Forsberg spelade inner, som det hette på den tiden, för Djurgården och GiF Sundsvall på det glada 1950-talet.

– Tre generationer i allsvenskan är lite tungt. Farsan kommer att följa mig i en hel del matcher här i Malmö FF, medan farfar är 84 år och numera ser allt sämre, säger Emil "Lill-Foppa" Forsberg.

Att Malmö FF värvat i Norrland tillhör inte vanligheterna.

Men nu är både Emil Forsberg från GIF Sundsvall och Peter Thelin från Kramfors nya hos de himmelsblå.

– Jag får väl ta hand om Thelin här i söder. Jag har koll på honom och vi har träffats där hemma, skämtar Emil.

Han tycker att omställningen från Sundsvall till Malmö FF fungerat väl både socialt och sportsligt.

Året i Malmö FF kunde knappast börjat bättre än ett träningsläger under Floridasolen.

– Ett fantastiskt läger. Världsklass och det bästa som jag varit med om som fotbollsspelare. Sådana träningsläger var man inte van vid från Sundsvallstiden, säger norrlänningen.

Emil Forsberg har lämnat ett lag som ofta pendlat mellan superettan och allsvenskan för ett lag som alltid jagar SM-guld.

– Malmö FF är Sveriges största klubb och kraven på att vi ska vinna är stora. Så ska det vara och det är upp till oss att leva upp till förväntningarna.

– Jag har kommit in bra i gruppen. Malmö FF är ett skönt gäng och jag hänger på fritiden med flera av de nya klubbkompisarna.

Emil Forsberg ser sig själv som vänster mittfältare, men han är inte främmande för att spela till höger. Han beskrivs som en god tekniker, tvåfotad, och med bra spelsinne.

Redan 2009 debuterade Emil Forsberg i Giffarna i superettan. Sedan har utvecklingen bara gått framåt. I allsvenskan 2012 gjorde Emil sex mål i det Sundsvall som degraderades efter kvalmissarna mot Halmstad BK.

I Malmö FF ska resan fortsätta.

– Jag har flyttat hit för konkurrensen. Jag behöver den för att kunna bli bättre och bättre. Jag är beredd för att jobba hårt.

I svenska cupen slogs ni ut av Öster: Hur upplevde du det?

– Vi ville gå vidare. Ett lag som vinner två matcher och spelar en oavgjord borde klara att avancera. Men Öster gjorde det också bra, svarar Emil.

Det lag som Malmö FF ställde mot Öster (1–1 i Malmö) var till tio elftedelar identiskt med det lag som mötte DC United på Floridalägrets examen.

Självskrivna i startelvan är Jilioan Hamad, höger mittfält, och Pontus Jansson, mittback. Kring båda har det varit rena rykteskarusellen i vinter, men båda 90-talisterna är kvar och öppnar för en flytt i sommar.

De båda nyckelspelarna i Rikard Norlings lagbygge kunde redan varit borta. Lazio var ute efter Jiloan Hamad och Parma ute efter Pontus Jansson.

Utländska proffsklubbars intresse för spelarna är något som Malmö FF lärt sig att leva med.

Nu är risken stor att Malmö FF blir av med två landslagsaktuella under sommaren - precis som när Jimmy Durmaz och Mathias Ranégie försvann inför hösten ifjol. Störningsmoment som kan gå i repris i sommar.

MALMÖ FF
Tränare: Rikard Norling.
Nyförvärv: Magnus Eriksson (Gent), Erik Johansson (Gais), Benjamin Fadi (Heart of Lions), Emil Forsberg (Gif Sundsvall), Petter Thelin (Kramfors).
Förluster: Daniel Andersson (slutat), Ulrich Vinzents (Ringsted), Daniel Larsson (Valladolid), Tobias Lewicki (Limhamn Bunkeflo), Jasmin Sudic (Mjällby, lån), Wilton Figueiredo (Gaziantepspor), Alexander Nilsson (Landskrona), Tobias Malm (Landskrona, lån), Zlatan Azinovic (Kalmar FF), Filip Stenström (Ängelholm, lån).

Läs mer