Annons

MFF: Kom inte till stadion och fira SM-guldet

Kom inte till stadion och fira vårt SM-guld.
Det är Malmö FF:s uppmaning till sina supportrar om klubben säkrar titeln på söndag.
Fotboll • Publicerad 6 november 2020
Så här såg det ut när Malmö FF firade sitt senaste SM-guld 2017 med sina supportrar på hemmaarenan, dagen efter att titeln säkrats borta mot IFK Norrköping. Arkivbild.
Så här såg det ut när Malmö FF firade sitt senaste SM-guld 2017 med sina supportrar på hemmaarenan, dagen efter att titeln säkrats borta mot IFK Norrköping. Arkivbild.Foto: Johan Nilsson/TT

När Malmö FF säkrade sitt senaste SM-guld 2017 skedde det i Norrköping inför ett stort bortafölje och dagen efter mötte runt 2 000 supportrar upp på stadion och hyllade spelare och ledare.

Något liknande är inte aktuellt om MFF på söndag säkrar årets SM-guld hemma mot Sirius. Det sätter rådande pandemirestriktioner stopp för.

Busskortege nobbades

Annons

– Vi kan inte erbjuda något kontrollerat firande eller att spelarna kommer ut och möter supportrarna på något sätt med tanke på förutsättningarna. Vi vet ju inte om vi kommer att ta ett SM-guld, men som säkerhetschef måste jag planera för det som teoretiskt kan hända, säger Peter Narbe.

Signalen från MFF är i stället: kom inte till Stadionområdet för något spontant firande.

– Vi hoppas och önskar att våra supportrar även fortsättningsvis hjälper till och tar ansvar och inte bidrar till någon smittspridning, säger säkerhetschefen.

Ett alternativt guldfirande som klubben har skissat på var att truppen skulle åka kortege i en buss på en förutbestämd rutt i Malmö.

– Men en kortege skulle ses av polisen som en offentlig tillställning och då måste man söka tillstånd. Och eftersom man kan misstänkta att fler än 50 personer kommer att samlas på sina ställen meddelade polisen mig att ett sådant tillstånd kommer man inte att bevilja, säger Narbe.

Lösningen blir i stället ett digitalt firande.

– Vi har satt oss i en väldigt fin position men ingenting är klart, det är viktigt att poängtera. Vi är förberedda för att våra supportrar skall få en minnesvärd kväll tillsammans med oss digitalt eftersom det är viktigt att vi och våra supportrar fortsatt tar ansvar och visar hänsyn för att inte skapa stora folksamlingar, säger Peter Sohlmér, Malmö FF:s presschef.

Precis som tidigare under den allsvenska säsongen avgörs matchen utan publik och klubben kommer att ha extra mycket personal på plats för att förhindra att någon obehörig försöker ta sig in.

– Vi har ansvar för stadion och ett mindre område precis utanför, men övriga delen av Stadionområdet har vi inte ansvar för, säger Narbe.

"Inga farhågor"

Det är polisens uppgift att se till att det inte sker några stora folksamlingar utanför arenan, men Malmöpolisen kommer inte ha någon särskild kommendering på Stadionområdet i samband med matchen.

Annons

– Generellt finns vi där folk finns, men vi litar på att folk respekterar läget som samhället är i just nu med smittspridningen. Vi har inga farhågor för några orosstörningar, men skulle vi märka att vår närvaro behövs någonstans kommer vi att vara där, säger Nils Norling, presstalesperson på Malmöpolisen.

Fakta: MFF:s vägar till SM-guld

Malmö FF leder allsvenskan med tio poäng med fyra allsvenska omgångar kvar att spela. Vid seger mot Sirius hemma på söndag (avspark klockan 17.30) är klubbens 21:a SM-guld i hamn.

MFF kan dock säkra Lennart Johanssons pokal redan innan avspark mot Uppsalalaget. Ska det bli ett faktum krävs det följande utfall i övriga matcher:

+ Elfsborg förlorar borta mot Falkenberg på lördagen. Även vid kryss är Boråslaget i praktiken borta från guldstriden eftersom laget – förutom nio poäng – har 19 mål att ta in på MFF.

+ Häcken tappar poäng hemma mot Östersund på lördagen.

+ Djurgården tappar poäng hemma mot AIK. Stockholmsderbyt har avspark klockan 14.30.

Toppstriden i allsvenskan: 1) Malmö FF, 53 poäng, +27 i målskillnad, 2) Elfsborg, 43, +8, 3) Djurgården, 42, +13, 4) Häcken, 41, +12.

TT
Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons