Annons

MFF:s jakt: "Letar både i landet och utomlands"

I fredags sparkade Malmö FF tränaren Milos Milojevic efter en rad svaga resultat. Jakten på en ersättare har börjat.
Fotboll • Publicerad 1 augusti 2022
Malmö FF:s Andreas Georgson, sportchef och tillfällig tränare, under måndagens träning.
Malmö FF:s Andreas Georgson, sportchef och tillfällig tränare, under måndagens träning.Foto: Andreas Hillergren/TT
Anders Christiansen, lagkapten i MFF.
Anders Christiansen, lagkapten i MFF.Foto: Andreas Hillergren/TT

Efter att Malmö FF förlorat mot litauiska Zalgiris i Champions League-kvalet med 0–3 fick Milos Milojevic sparken i fredags.

– Torsdag och fredag var låga och knäppa dagar. Det har varit en emotionell rätt tuff process till något som nu känns inspirerande och kul, säger Andreas Georgson.

Annons

På en presskonferens berättar sportchefen Andreas Georgson – som tillfälligt tar över som ansvarig för A-laget – att jakten på en ny huvudtränare är i full gång.

– Vi letar både i landet och utomlands. Vi kommer att gå tillbaka i tiden och gå igenom de tränare vi också tittade på när vi värvade Milos. Det vore dumt annars.

Ett namn som det spekulerades om när Milos Milojevic anställdes i januari var Kalmar FF:s tränare Henrik Rydström. Ett namn som börjat florera igen.

Det finns en kravprofil.

– Vi vill bygga en identitet där vi klarar att spela fotboll snabbare och snabbare. Vi vill också bygga en unik gemenskap och nästa tränare ska dessutom hjälpa oss att pusha oss till nästa nivå, säger Georgson.

Unikt hej då

Lagkaptenen Anders Christiansen berättar att hela laget har påverkats av att Milos Milojevic fått lämna.

– Det är aldrig kul när någon fått sparken, det har märkts i gruppen, vi har också känslor. Vi vet hur Milos mår, han var här och sade hej då inför träningen på söndagen. Det är första gången haft en tränare som gjort det, och det har jag stor respekt för, säger Anders Christiansen.

Christiansen påpekar att MFF vunnit svenska cupen och bara har tre poäng upp till serieledande Djurgården i allsvenskan.

– Vi köper kritiken att vi varit ostabila. Men vi har alla downperioder och det handlar om att göra den perioden så kort som möjligt. Den finns förklaringar till de dåliga resultaten. Jag tror att det handlar om att vi haft många skador, men jag tror samtidigt inte att många andra lag hade presterat lika bra med ett så stort bortfall, säger Christensen.

Han vill också ha förbättringar i spelet.

Annons

– Vi har många chanser, men vi har inte gjort så många mål som vi gjort under de tidigare säsonger. Det kan handla om kvaliteten framför mål, kvaliteten i avslutningen, kvaliteten i sista passen eller om vi ska göra ett pass till för att göra chansen ännu bättre. Det är många små detaljer vi kan jobba på.

"Negativ energi"

Han är annars skeptisk till mycket av den kritik som framförs via sociala medier.

– Den negativa energi som florerar där stämmer inte överens med som händer i den verkliga världen. Jag lyssnar på kritik från de som har betydelse istället. Jag försöker begränsa min telefontid på de sociala medierna, för man blir ändå påverkad, det negativa sätter spår i en.

Han vill inte uttala sig om vilken typ av tränare han vill ha i framtiden.

– Det får andra ta hand om, det är bara viktigt att tränaren hjälper laget. Det handlar också om hela tränartruppen. Det tar också tid när det kommer en ny tränare, allt blir inte perfekt på en gång.

På torsdag tar MFF emot Dudelange, Luxemburg, i tredje kvalomgången till Europa League.

Fakta: Malmö FF:s tränare under 2000-talet

Milos Milosevic, Serbien, 2022

Jon Dahl Tomasson, Norge, 2019-2021

Uwe Rösler, Tyskland, 2018-2019

Daniel Andersson 2018

Magnus Pehrsson 2016-2018

Allan Kuhn, Danmark, 2016

Åge Hareide, Norge, 2014-2015

Rikard Norling 2011-2013

Roland Nilsson 2008-2011

Sören Åkeby 2006-2007

Tom Prahl 2002-2005

Michael Andersson 2000-2001

TT
Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons