Annons

MFF:s stora utmaning – hålla alla spelare nöjda

Malmö FF står på 21 poäng av 21 möjliga.
Största utmaningen just nu? Hålla alla spelare nöjda när allsvenskan är det enda skåningarna har att fokusera på.
– Det är inte det enklaste, säger tränaren Henrik Rydström
Fotboll • Publicerad 7 maj 2023
Malmö FF-spelarna firar 3–1-segern hemma mot AIK – segern var MFF:s sjunde av sju möjliga i årets allsvenska.Foto: Andreas Hillergren/TT

Efter sjundeplatsen förra säsongen och uttåg ur svenska cupen i kvartsfinal (strafförlust mot Djurgården) har Malmö FF endast allsvenskan att fokusera på denna säsong.

Utan Europaspel ska nye MFF-tränaren Henrik Rydström hålla en stjärnfylld trupp på gott humör. Än så länge verkar det gå bra – MFF har inlett säsongen med sju segrar av sju möjliga och är i serieledning.

Annons

– Det är klart att vinner vi så är det lättare, säger Henrik Rydström efter 3–1-segern hemma mot AIK.

Vilade helt mot Varberg

Han säger att hela tränarstaben måste ha ett ledarskap där alla spelare förstår att man jobbar med utveckling även om man inte får spela 90 minuter i omgång efter omgång.

– Det är inte det enklaste. För kvittot de har – inte minst från sina agenter, familjer och vänner – är att de får starta, säger Rydström.

Han framhåller att bänkspelare stöttar de startande spelarna under matcherna.

– Det är bra människor, sedan kommer vi säkert ha att de tycker att jag är dum i huvudet och att de borde ha spelat i stället för den eller den, säger han.

Senast mot Varberg (6–0) i torsdags vilade exempelvis lagkaptenen Anders Christiansen och nyförvärvet Stefano Vecchia helt efter att duon startat samtliga allsvenska matcher hittills. Mot AIK blev båda målskyttar. Det tredje målet gjorde Sebastian Nanasi, som gjorde hattrick mot Varberg senast.

– Det är en utmaning att hålla alla nöjda, när det bara är elva som får spela, säger Anders Christiansen.

– Men när man tittar på vår trupp och de som spelar mot Varberg, och alla som har bytts in i de sju omgångarna, så kommer de in med en otroligt stor hunger och en otroligt stor motivation. För att visa framfötterna och framför allt visa laget sin bästa sida.

"Nyckeln till succé"

Som lagkapten känner han ”en otroligt stor stolthet” över hur alla spelare hanterar situationen.

– Jag tror att det blir nyckeln till succé i år. Att vi alla jobbar mot samma håll och när man kommer in gör man det för lagets bästa, säger han och fortsätter:

Annons

– Jag vet hur svårt det är. Jag har själv sett det i klubbar där jag inte har fått spela och jag vet hur man tänker. Man tycker ju att man själv är den bästa fotbollsspelaren och att man ska spela matchen.

Med sju raka segrar vill dock Christiansen inte sväva iväg redan i början av maj.

– Allsvenskan vinner du inte i maj månad, den vinner du i november. Och det är vår stora målsättning, säger dansken.

TT
Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons