Annons

Mickelson till omstridd tour - trots kritiken

Phil Mickelson tackar ja till den nya omstridda LIV-touren – trots sitt kontroversiella uttalande om Saudiarabiens brutalitet.
"Jag inser och respekterar att många kommer att tycka att jag har fattat fel beslut och ha starka åsikter om det. Det har jag full förståelse för", skriver superstjärnan i ett uttalande på sociala medier.
Golf • Publicerad 6 juni 2022
Phil Mickelson ska spela på LIV-touren trots allt. Arkivbild.
Phil Mickelson ska spela på LIV-touren trots allt. Arkivbild.Foto: Charlie Neibergall/AP/TT

Beskedet om Mickelsons medverkan kommer bara dagar före premiärtävlingen i London som börjar på torsdag. Den nya touren LIV-touren splittrar golfvärlden och utmanar sportens traditionella makthavare med en större prispott än vad andra arrangörer kan erbjuda.

"Efter 32 år innebär den här nya karriärvägen en nystart, som är spännande för mig i det här skedet av min karriär och också är en förändring, inte bara för mig själv, utan förhoppningsvis även för sporten och andra golfspelare", skriver Phil Mickelson.

Vill spela majortävlingar

Annons

Den amerikanska PGA-touren har försökt stoppa sina spelare från delta på LIV-touren genom att hota dem med uteslutning.

Mickelson skriver i sitt uttalande att han förutom spelat på den nya touren även räknar med att spela de fyra majortävlingarna, utan att kommentera hotet om uteslutning.

Phil Mickelson, 51, som vunnit sex majortävlingar, är det största namnet som är klart för touren. Han var påtänkt som affischnamn redan i februari, men tvingades backa sedan han kommenterat Saudiarabiens inblandning i mordet på en journalist.

– Vi vet att de (saudierna) mördade (journalisten Jamal) Khashoggi och att de har en fruktansvärd historik när det gäller mänskliga rättigheter. De avrättar folk där för att de är gay. När jag vet allt det här, varför skulle jag ens överväga det? För att det är en "once in a lifetime"-möjlighet att förändra hur PGA-touren fungerar, sade Mickelson.

Andra stjärnor

Han trodde att det han sagt var "off the record", men journalisten publicerade uttalandet och amerikanen tvingades backa. Nu har han återigen vänt och ska spela i London.

Förutom Phil Mickelson är amerikanen Dustin Johnson, engelsmannen Lee Westwood och tysken Martin Kaymer de största namnen i startfältet på touren.

TT
Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons