Annons

Miljonavtal säkrar Östers ekonomi

Smålandsposten kan i dag avslöja att Östers Support AB betalar två miljoner kronor till Östers IF för att få rätt till 50 procent av eventuella vinster som föreningen gör på spelarförsäljningar.
Sport • Publicerad 29 oktober 2010

– Vi betalar två miljoner kronor för en avtalsförlängning med fem år, till och med år 2019. Nuvarande avtal sträcker sig nämligen bara till 2014, säger Ösabs styrelseordförande Curt Persson.

Claes Lövgren, ordförande i Östers IF, kommenterar nyheten så här:

Annons

– Ett glädjande besked. De två miljonerna gör att föreningen kommer att ha en bra ekonomi inför nästa år, oavsett vilken division A-laget spelar i.

Han fortsätter:

– Jag vågar redan nu säga att vi, bland annat tack vare det nya avtalet med Ösab, kommer att klara alla ekonomiska åtaganden, inklusive höjda hyror, som vi får när den nya arenan står färdig.

Även Curt Persson är nöjd med avtalet – trots att Ösab hittills haft rätt till 80 procent av eventuella vinster på Östers spelarförsäljningar...

– 50 procent på något är bättre än 80 procent på ingenting, säger Persson.

Han får medhåll av Claes Lövgren:

– Ärligt talat har vi inte varit jätteaktiva när det gäller ansträngningarna att sälja spelare. Men när vår del av vinsten nu ökar från 20 till 50 procent kommer saken i ett annat läge.

Curt Persson menar att det nya upplägget har förutsättningar att på sikt gynna båda parter:

– En 50/50-delning kan synas vara en försämring för Ösab. Vi tror dock att ett ökat ekonomiskt incitament stimulerar föreningen till fler spelaraffärer.

Precis som tidigare innebär avtalet mellan Ösab och ÖIF att Ösab ställer kapital till förfogande när ÖIF vill värva spelare. Ösab tar alltså hela risken vid värvningstillfället, men delar en eventuell framtida försäljningsvinst med föreningen.

Annons

Vad gäller egna produkter som säljs vidare kommer vinstfördelningen också att vara 50/50.

– Den här satsningen ska hjälpa Östers IF att etablera sig i elitfotbollen. Lyckas Öster sportsligt och ekonomiskt finns förutsättningarna för att arenabygget fortskrider planenligt, vilket gynnar både dam- och herrfotbollen i länet, säger Persson.

Om Uefas beslut att tilldela Sverige, med Växjö som en av spelorterna, dam-EM 2013 säger han:

– Det blir ett lysande tillfälle att visa upp vår gröna stad. Då dessutom med en ny unik arena i trä på plats.

Eftersom det ligger i Ösabs intresse att Öster har en framgångsrik talangutveckling investerar man en del av sitt kapital även i annat än spelare.

Tipselitverksamheten "sponsras" till exempel delvis av Ösab som dessutom köper några timmars konsulttjänster i veckan av talangutvecklaren Tonny Westring.

– Vårt tänk går ut på att på att skydda de investeringar vi gjort i Östers talangut­veckling. Fler unga Österspelare än på länge har spelat i olika landslag senaste tiden, och gjort det bra, säger Curt Persson.

I Ösabs kassa kommer att finns 2,5 miljonor kronor kvar när de två senast avtalade miljonerna betalats till Östers IF.

Dan Magnusson
Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons