Annons

Missen som avgjorde Super bowl

Han kunde ha avgjort den amerikanska fotbollens Super bowl, men tappade bollen.
New England Patriots-spelaren Wes Welker kommer aldrig att glömma missen som vände matchen.
– Jag svek mitt lag, sade Welker efter New York Giants 21–17-seger.
Sport • Publicerad 6 februari 2012

Sportvärldens största spektakel följdes av närmare 100 000 på läktarna i Indianapolis och hundratals miljoner tv-tittare runtom i världen.

De fick se en sällsynt dramatisk upplösning.

Annons

Båda quarterbackarna storspelade. Giants Eli Manning missade ingen av sina nio första passningar och hans kollega Tom Brady i Patriots slog nytt Super bowl-rekord när han hittade rätt adress 16 gånger i rad – men det var missen på slutet som kommer att gå till historien.

Med knappa fyra minuter kvar att spela ledde New England Patriots med 17–15 när Brady upptäckte medspelaren Wes Welker i poängläge.

Passningen var inte perfekt, men ändå en boll som Welker i vanliga fall fångar enkelt. Nu hade han möjligheten att avgöra Super bowl men fumlade bort chansen.

– Den kom rakt i händerna på mig. En sådan passning missar jag aldrig, sade Patriots-spelaren enligt AFP.

Misstaget gav New York Giants chansen att ta sig in i matchen – och man tog den.

En millimeterprecis passning från quarterbacken Manning fångades spektakulärt på sidlinjen av Mario Manningham. Ännu en passning plockades ner av Manningham och med minuten kvar att spela avgjorde New York matchen med en touchdown och gick fram till 21–17.

– Det finns ingen härligare känsla i professionell idrott än att vinna Super bowl, sade Giants-coachen Tom Coughlin efter segern som blev en repris på finalen 2008.

Även den gången var Giants starkare än Patriots.

Super bowl blev också en stor triumf för lagets quarterback Eli Manning. I Indianapolis där finalen spelades är hans storebror Peyton den stora stjärnan.

Nu leder lillebror Eli den inbördes matchen bröderna emellan med två Super bowl-vinster mot en.

Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons