Annons

Mötet som betyder allt

Derbykänslor. I en hel vecka har Växjö DFF laddat inför kvällens möte mot IFK Kalmar i ettan. Men det har inte varit någon vanlig uppladdning. Mötet betyder allt, och lite till.
Sport • Publicerad 18 augusti 2014
Foto: Olof Elfverson
Foto: Olof Elfverson

– Det är de här matcherna man tränar för och de matcherna man vill spela, säger DFF-målvakten Elin Stern.

I kvällens match kan det avgöras vilket Småländskt lag som satsat bäst och som slutligen har möjlighet att spela sig in i Elitettan, porten till elitfotboll på hög nivå. Det småländska derbyt i division 1 sydöstra götaland damer räknas nästintill som en seriefinal och hela Växjö har derbykänslor.

Annons

– Även om jag kommer utifrån så känner jag av derbyt, man känner alltid igen känslan och stämningen har varit annorlunda i laget, mer på tå och ännu mer laddad än vanligt. Det är inte samma Växjö som de mötte i våras när vi förlorade med 4–1, berättar Elin Stern.

Hon minns matchen väl och ser stora skillnader i hur laget mår och fungerar nu jämfört med då.

– Vi är starkare, snabbare och tuffare – framför allt så har vi medvind. Vi har tre raka nollor i ryggen och målskyttet har verkligen lossnat på sista tiden. Den här gången ska vi styra spelet, och inte låta dem styra åt oss, konstaterar målvakten.

Hon kom in i Öster från Mariestad BOIS FF förra hösten och klev sedan in i Växjö DFF när det nya laget bildades.

– Det var verkligen en ny utmaning att byta allt folk runtomkring och samtidigt hålla en hög nivå och prestera. Jag hade spelat med i stort sett samma backlinje i fem år och sedan blev det dubbelt upp då jag fick komma som ny två gånger. Men jag är imponerad över hur bra vi lyckats tillsammans. Att sätta samman spelare från tre olika klubbar är ingen lätt uppgift och sedan lyckas hålla spelet konsekvent, det hade kunnat gå väldigt fel men istället gick åt helt rätt håll, säger Stern och berättar om lagets positiva utvecklingskurva som bara verkar gå spikrakt uppåt.

Det märks att derbyt betyder mycket för Elin, precis som det gör för hela laget att se en chans att kanske nå Elitettan.

– Rent resultatmässigt handlar kvällens möte helt enkelt om vi ska kunna lyckas vinna serien eller inte. Vinner vi blir det väldigt mycket enklare. Förlorar vi, ja, då blir det väldigt mycket tuffare, och det är argument nog för mig att jobba stenhårt hela matchen igenom. Just en sådan här vinst skulle göra att vi växer ännu mer och det kommer bli ännu svårare att slå oss.

Med tanke på vinst så kommer också tanken på Elitettan lite närmare.

– Det vore ganska storslaget om vi klarar det, och det har varit jätteroligt att göra den här satsningen. Att gå upp i Elitettan skulle betyda oerhört mycket för damfotbollen i Växjö med omnejd, och nu får vi se om satsningen leder dit.

Hur det kommer att gå ikväll?

– Vi är starkast, när allt klickar ihop. Tror inget annat än att vi ska kunna ta det här, säger Elin entusiastiskt.

Josefin Lundin
Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons