Nattsvart i Öster

Målskyttet lossnade för Öster, men vad hjälpte det när försvarsarbetet brakade samman. Slutsatsen blev att Hammarby vann med 4–3 (3–2) på Värendsvallen.
Sport • Publicerad 24 augusti 2010
Månz Karlsson hinner inte fram, Fredrik Bild och Rasmus Rydén faller när Linus Hallenius gör 2?0.Foto: Lena Gunnarsson
Olivier Karekezi nickar till i regnet.
Olivier Karekezi nickar till i regnet.Foto: Lena Gunnarsson

2 480 på läktarna fick se en märklig match, där Bajen satt i förarsätet och där Öster jagade, och i vanlig ordning blev ett stundtals välspelande Öster poänglöst.

– Nu är jag trött på hedersamma förluster, jag vet inte hur många sådana vi haft, säger Östers tränare Ludwig Ernstsson.

Han såg riktigt förbaskad ut när Hammarbys fyra mål fördes på tal.

– Bedrövligt att vi gav dem minst två av målen. Vi gav bort bollen när vi hade den under kontroll. Det håller inte, förklarar "Ludde" barskt.

Hammarbys skyttekung Linus Hallenius fick en drömstart Efter 24 minuter hade han gjort två mål. Det första på en drömträff där bollen satt hårt vid Östermålvakten Rasmus Rydéns närmaste hörn och det andra sedan han iskallt rundat Rydén och placerat bollen i tom kasse efter Sebastian Castro-Tellos fina framspelning.

Matchen fortsatte att svänga. I 38:e minuten sköt Elmin Nurkic 1–2 efter en hörna, fyra minuter senare nickade Östers Fredrik Bild åt fel håll och Maic Sema utnyttjade läget med 1–3-målet, och precis innan pausvilan sköt Olivier Karekezi 2–3 efter en tilltrasslad situation vid Bajenmålet.

Regnet tilltog och det blev chansartat och svårspelat i andra halvlek. Öster förde långa stunder kommandot spelmässigt.

Men Hammarby slog till igen i 53:e minuten. David Johansson vann sin kantduell med Östers Patrik Bojent och på inlägget satte Sebastian Castro-Tello distinkt fyran.

Båda lagen radade upp halvchanser, ofta med hemmaduon Freddy Borg/Olivier Karekezi och Linus Hallenius i huvudroller.

I 87:e minuten fick matchen ny nerv. Östers inhoppare Alexander Henningsson nickade ned bollen till Freddy Borg som från nära håll nätade.

Öster tryckte på i slutet mot ett Hammarby som panikartat slog ifrån sig i väntan på slutsignalen.

– Helt okej att vi gjorde tre mål, men samtidigt släppte vi in för billiga, konstaterar Freddy Borg.

Östers målvakt Rasmus Rydén deppade efter de fyra baklängesmålen.

– Tungt och det kändes som alla skott som de fick till gick in. Jag vet inte om jag skulle klarat något. Första var ett hårt skott vid första stolpen, vid andra gör han (Hallenius) det bra, det tredje är nästan stolpe in, och vid det fjärde hade jag oflyt, säger Rasmus Rydén.

– Vi kan inte hela tiden leva med snacket att vi spelar bra ute på planen. Vi måste vinna också. Det finns inget annat, fortsätter Rasmus.

Hammarbytränaren Mikael Borgqvist kunde andas ut efter slutsignalen och tyckte att hans spelare generellt gjort en bra match.

– Hammarby vill spela fotboll och Öster vill spela fotboll. Det var väl en trevlig match för de på läktarna, säger han frågande.

Öster fick i alla fall ett skönt besked.

Bottenrivalen FC Trollhättan torskade också...