Annons

Nick Bailen är redo för match

Växjös senaste nyförvärv Nick Bailen har ett klart mål framför sig. Han är i Lakers för att vinna guld.– Jag ville gå till ett lag där jag har stora chanser att vinna, säger backen inför Skellefteå hemma då han kan göra premiär.
Växjö • Publicerad 29 december 2016
Den 27-årige backen Nick Bailen i sin nya träningströja. Foto: Lena Gunnarsson
Den 27-årige backen Nick Bailen i sin nya träningströja. Foto: Lena Gunnarsson

På torsdagen genomförde Växjö Lakers en lättare träning i Vida Arena efter sin roadtrip i Sverige. Med nummer 55 på den blåa hjälmen fanns nyförvärvet Nick Bailen på isen tillsammans med sina nya lagkamrater. Den 27-årige backen presenterades som ny Växjöspelare dagarna innan jul, den 23 var han på plats i sin nya stad och nu har han hunnit med en handfull träningar med laget.

– Alla i laget är riktigt sköna killar och träningarna har varit bra. De vill verkligen vinna och jobba hårt. Jag har sett de två senaste matcherna och lärt mig hur vi spelar och vad tränarna vill, säger han och fortsätter:

Annons

– När man kommer till ett nytt lag är det alltid lite extra spännande. Men det har känts bra ute på isen.

Förhoppningen var att Nick Bailen skulle bli spelklar till onsdagens match mot Örebro. Så blev inte fallet och han tvingades att se matchen från sidan.

På torsdagen löste sig allt pappersarbete och nu är han redo för spel i fredagens match mot Skellefteå.

– Formen känns bra. Självklart är det skillnad på att träna och att spela match. Träningarna har dock gått bra och när det väl blir match ska det förhoppningsvis inte vara några problem.

27-åringen är född i Fredonia, New York, och har spelat landskamper både för USA och Vitryssland. Den högerskjutande backen kommer senast från KHL-laget Dinamo Minsk.

Under perioden 2014-2016 har han imponerande statistik. Förra säsongen gjorde han 31 poäng (6+25) på 40 matcher och innan dess blev det 37 pinnar (11+26) på 60 matcher.

Den här säsongen i Minsk startade också bra, förklarar han. Men en lättare skada gjorde att hamnade utanför laget.

– Vi bestämde oss för att gå skilda vägar, det fungerade inte riktigt. Att bryta var ett rent affärsbeslut från båda parter, säger Nick Bailen.

När han därför sökte ny klubb kändes Växjö Lakers som en fullträff.

– Det är en vinnande förening. Laget vann guld för två säsonger sedan och de ligger riktigt bra till i tabellen just nu. Jag ville gå till ett lag där jag har stora chanser att vinna och en plats där jag kan prestera bra och ha en fin säsong, de möjligheterna finns här.

Annons

– Växjö spelar den typ av hockey som jag gillar med mycket puckinnehav.

Kan du beskriva dig som spelare?

– Jag är en snabb spelare som gillar att förflytta pucken och kontrollera spelet. Jag vill ha pucken på bladet och bygga upp spelet. Jag är en offensiv back som vill hjälpa laget i anfallszon.

Och du gillar att spela powerplay?

– Absolut. Det är där som stor del av min framgång ligger de senaste tre, fyra åren. När man är lite kortare än många andra spelare gäller det att bidra mer i offensiven och det har jag lyckats med, säger den 178 centimeter långa backen.

Växjö Lakers tränare Sam Hallam vill inte recensera sitt senaste nyförvärv efter bara några träningar.

– Det är matcherna som gäller och vi behöver mer tid, så är det bara. Men vi är glada för hans energi, engagemang och vilja att komma in i det. Nu fick han en bra start med ett gäng resdagar med mycket tid i bussen och lite middagar ihop med truppen. Det har varit bra.

Vad hoppas du han ska bidra med på isen?

– En kyla med puck och där han kan spela sig ur tuffa situationer så att vi får en bra kontroll ut ur egen zon. Sedan hoppas jag att han kan vara ett offensivt hot på blålinjen.

Till fredagens match kommer Växjö med ett gott självförtroende. På de tre senaste matcherna, alla på bortplan, har laget plockat åtta poäng.

Annons

– Vi har varit iväg några dagar och det är skönt att vara hemma. Nu ser vi fram emot en rolig match mot Skellefteå, säger Sam Hallam.

När lagen möttes i Vida Arena den 19 november var det jämnt i två perioder. I den tredje blev det dock islossning för Lakers som vann perioden och matchen med 4-0.

– Det var en bra match här hemma sist. Skellefteå gjorde väldigt mycket bra i den matchen och hade bra struktur rakt igenom. Sedan exploderade vi målmässigt i den tredje perioden.

"Jag är en offensiv back som vill hjälpa laget i anfallszon", säger Nick Bailen. Foto: Lena Gunnarsson
"Jag är en offensiv back som vill hjälpa laget i anfallszon", säger Nick Bailen. Foto: Lena Gunnarsson
matchguide

Växjö Lakers-Skellefteå

Var och när: Vida Arena fredag kl 19.

Läget i laget: Eric Martinsson och Teemu Laakso är fortsatt skadade. Josh Hennessy missar matchen på grund av en familjeangelägenhet. Han är tillbaka efter nyår.

Växjö Lakers fem senaste matcher: Örebro (b) 3-2, Djurgården (b) 3–2 (straffar), Linköping (b) 4–1, Frölunda (b) 5–8, Djurgården (h) 4–1.

Skellefteå AIK:s fem senaste matcher: Leksand (h) 4-3, förlängning, Örebro (b) 2-3, Malmö Redhawks (h) 3-0, Malmö Redhawks (b) 3-0, Luleå (h) 1-3.

Lakers tränare Sam Hallam säger: "Båda lagen har visat prov på bra form den senaste tiden. Det är alltså två lag med bra självförtroende som möts och samtidigt två lag som gillar att mötas. Vi ska plocka fram det bästa vi har."

Tre i junior-VM: Skellefteå AIK har tre spelare med i den svenska JVM-truppen som just nu är i Kanada. Efter en övertygande premiärseger mot Danmark med 6-1 blev det betydligt jobbigare mot Schweiz. "Vi visste innan att det var ett bra lag, med ett bra powerplay", berättar Skellefeåbidraget Andreas Wingerli till klubbens hemsida. Sverige vann med 4-2, men matchen stod länge och vägde, efter att Schweiz kvitterat två gånger om i just powerplay. "Det är klart vi pratat om deras powerplay innan och det är något vi tar med oss, att vi ska hålla oss ifrån utvisningsbåset."

Holloway har hittat hem: En Skellefteåspelare som kommit in i SHL-spelet alltmer är hemvändaren och forwarden Bud Holloway. Han är nöjd med spelet i de senaste matcherna, trivs med att bära den svartgula tröjan igen, och har gjort poäng i de två matcherna. "Det är en uppfriskande känsla att vara tillbaka i klubben jag känner så väl, med många spelare och ledare som är kvar sen senast", förklarar han.

Poängbäst: Bästa poängplockade hos gästerna är Joacim Lindström, tvåa i den ligan med 27 pinnar. I Växjö Lakers är Dennis Everberg sjua i samma liga.

Nästa match: 5 januari mot HV 71 borta.

Pontus StenerosSkicka e-post
Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons