Annons

Nick Johnson: ”Det finns mer kvalitet att plocka ut”

De senaste säsongerna har Växjö Lakers storstjärnor nästan uteslutande värvats in från Nordamerika.
Till den här säsongen nöjde sig dock klubben med att plocka in en ny spelare från den stora kontinenten i väst.
En värvning som hittills har visat sig vara en riktig fullträff.
Sport • Publicerad 17 november 2014
Tillsammans med Robert Rosén (till höger) och Toumas Kiiskinen (ej på bild) utgör Nick Johnson Lakers ledande kedja.
Tillsammans med Robert Rosén (till höger) och Toumas Kiiskinen (ej på bild) utgör Nick Johnson Lakers ledande kedja.Foto: Lena Gunnarsson
Blick för spelet. Kanadensaren Nick Johnson har hittat sin roll i Växjö Lakers.
Blick för spelet. Kanadensaren Nick Johnson har hittat sin roll i Växjö Lakers.Foto: Lena Gunnarsson

28-årige Nick Johnson från Calgary i Kanada hade aldrig tidigare spelat hockey utanför Nordamerika när han skrev på för Växjö Lakers inför den här säsongen. Men efter en fjolårssäsong där han mest fick harva runt i Boston Bruins farmarlag i AHL, såg han det som en möjlighet och inte minst en stor utmaning när Växjö Lakers sportchef Henrik Evertsson hörde av sig.

Johnson och Lakers skrev tvåårskontrakt och förutom 88 kilo muskler fördelat på 188 centimeter har Lakers, enligt Sam Hallam, fått följande:

Annons

– En väldigt lugn och sympatisk människa som är bra fysiskt tränad. Han är väldigt smart ute på isen och stark med pucken, men jag tycker man ser att han fortfarande har lite att jobba med för att komma in helt i spelet på stor rink, beskriver Lakerstränaren.

Med tanke på den nya miljön, både på och vid sidan om isen, har Nick Johnson gjort ett förvånansvärt snabbt avtryck i Lakers. På de inledande 20 matcherna har han bidragit med ett uppoffrande spel och noterats för 16 poäng efter tio målpass och sex mål, varav tre helt matchavgörande.

Hur känns spelet så här långt?

– Mycket är annorlunda, men mycket är också sig likt. Det är svårt att förklara exakt, men det är en helt annan atmosfär här. Jag har spelat med en del européer tidigare, men nu är det nästan bara européer och det är en annan kultur. Det är en annorlunda men kul upplevelse, svarar Nick Johnson.Vad har varit svårast i omställningen från spelet i Nordamerika?

– Det är klart att det är den stora rinken. Hemma står man oftast stilla och väntar på att få pucken medan här gäller det att röra på sig och göra sig passningsbar. I Sverige håller man pucken mer medan man i Kanada och USA försöker göra sig av med den så fort som möjligt. Jag kämpade en hel del med det i början och försöker fortfarande utvecklas.

Ihop med centern Robert Rosén och vänsterforwarden Tuomas Kiiskinen ingår Nick Johnson i Lakers ledande kedja vars tre länkar i sina bästa stunder ser ut att ha suttit ihop sedan tiderna begynnelse.

– Jag visste inte riktigt vad jag hade att vänta mig, men det är kul att få göra lite poäng och ingå i en bra lina. Både Kiiskinen och Rosén är bra spelare och vi tänker ungefär likadant. Vi försöker hålla i pucken och vänta ut misstag hos motståndaren och när vi får en öppning försöker vi ta till vara på läget. Det fungerar hela tiden bättre och bättre och det gäller hela laget också. Samtidigt finns mer kvalitet att plocka ut, säger Johnson.Ser du dig själv som en målskytt eller passningsläggare i första hand?

– Jag brukar vara mer en assistspelare, men det är svårt att säga. Jag försöker alltid hålla upp huvudet och leta lägen, antingen för att skjuta själv eller för att passa pucken.

Tillsammans med hustrun Teresa har Nick Johnson flyttat sitt pick och pack från Nordamerika till Europa, Sverige, Växjö och Söder och trivs bra med tillvaron även utanför hockeyn.

– Växjö är rätt litet, men det är nära till det mesta. Både fansen och andra människor är trevliga här. När det inte är match eller träning försöker vi alltid hitta på olika saker. Jag läser mycket och spelar gitarr. Sedan blir det lite tv och filmer. Promenader blir det en hel del också och vi har även lånat cykel, men nu går det inte cykla längre, till skillnad från er svenskar som cyklar året runt. Vi har också åkt runt i bil och besökt olika ställen i Sverige, varit i Malmö ett par gånger, säger Nick Johnson som den här veckan är gräsänkling när frugan besöker släktingar i London.

Annons

Inför dagens match mot Modo laddade han i går kväll upp med hemlagad middag för en: ”Biff á la Johnson”.

– Biffstek med paprika och ris till det.

NICK JOHNSON

Namn: Nicholas VanCuran Johnson.

Född: Den 24 december 1985 i Calgary, Kanada.

Familj: Frun Teresa.

Yrke: Hockeyspelare.

Karriär: Började spela hockey med Calgary Flames Midget och efter två år med St Albert Saints i juniorligan började han på Darthmourth College där han pluggade och spelade i fyra år. Skrev 2007 på för Pittsburgh Penguins där han inledde i AHL med Wilkes-Barre Scranton Penguins. 2009 NHL-debuterade han för Pittsburgh och 2011 lämnade han för Minnesota, året efter för Phoenix (nuvarande Arizona Coyotes). Förra året skrev han på för Boston Bruins som han lämnade i förtid för Växjö Lakers inför den här säsongen. Har på 113 NHL-matcher gjort 14 mål och 23 assister och i AHL har han gjort 71 mål och 94 assister på 234 matcher.

Aktuell: Som en av Växjö Lakers ledande forwards som i kväll möter Modo på hemmaplan.

Kristian Ferm
Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons