Annons

Niklas Almers tillbaka i tävling – med två nya SM-guld

Niklas Almers prisskåp har fyllts på med ytterligare två SM-guld. Medaljerna var dock inte det viktigaste för rullstolsåkaren från IFK Växjö.
– Huvudsaken för mig var att vara tillbaka på banan och känna att kroppen håller, säger han.
Växjö • Publicerad 2 september 2019
Niklas Almers gjorde comeback på para-SM i Karlstad. Det slutade med två SM-guld.
Niklas Almers gjorde comeback på para-SM i Karlstad. Det slutade med två SM-guld.Foto: Hasse Sjögren DECA Text&Bild

Under helgens tävling i para-SM i Karlstad hade Niklas Almers inga problem att vinna SM-guld i 100 och 200 meter. Inte bara för att han tillhör världens främsta rullstolsåkare, han var dessutom ensam deltagare i de två klasserna.

– Så tävlingsmässigt var det kanske inte den tuffaste tävling jag har varit med på. Det krävdes ingen jätteprestation att ta guld, säger han med glimten i ögat.

Annons

För Niklas Almers, med över 50 SM-guld, är det inte medaljerna som är det viktigaste med deltagandet på SM. I stället handlar mästerskapet om att visa upp sporten, för att öka intresset och på så sätt kanske få till tuffare konkurrens i framtiden.

– SM är ett sätt att sprida sporten och kanske få igång rekryteringen på ett bättre sätt. För mig är SM den minsta tävlingen jag kör och så har det tyvärr varit i rätt många år. I Sverige är det inte många som håller på, och de som gör det får jag inte så mycket motstånd av. Jag måste utomlands för att tävla, säger Niklas Almers.

Årets SM-deltagande var dessutom en ren bonus för Niklas Almers. Tanken var att det inte skulle bli något tävlande i år. I början av året bröt han nämligen lårbenet och tävlingssäsongen ställdes in.

– Jag hann i princip precis tillbaka från mitt lårbensbrott inför SM. Jag kunde träna i två veckor och hitta tillbaka lite till formen i alla fall innan det var dags att tävla, säger han och fortsätter:

– Huvudsaken för mig var att vara tillbaka på banan och känna att kroppen håller. Det var mitt fokus. Jag tycker jag genomförde loppen på ett bra sätt och det är jag nöjd med.

Några fler tävlingar i år blir det inte. SM var mer ett gästspel. Därmed missar han VM i Dubai i november. Fokus nu är att komma i så bra form som möjligt till nästa års stora mål; Paralympics i Tokyo.

– För mig är det bästa att börja med en ordentlig grundträning nu under hösten och dra i gång säsongen framåt februari mars nästa år.

Pontus StenerosSkicka e-post
Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons