Annons

Nilsson: "Förra veckan glömde jag vapnet"

När Stina Nilsson laddar för sin allra första tävling som skidskytt är det mycket praktiskt som snurrar i huvudet.
Skidskytte • Publicerad 13 november 2020
Stina Nilsson under inskjutningen inför Sverigepremiären.
Stina Nilsson under inskjutningen inför Sverigepremiären.Foto: Nisse Schmidt/TT

Det är betydligt mer uppståndelse än vanligt inför en Sverigepremiär i skidskytte. Bakom skjutvallen står flera journalister och filmar inskjutningen. Förklaringen stavas förstås Stina Nilsson, den tidigare längdstjärnan som äntligen är framme vid sin debut som skidskytt. Nilsson är en av de åkare som lägger längst tid på den officiella träningen och på inskjutningen som innehåller såväl dimma som vind och snö.

Efteråt, när hon betar av intervju efter intervju återkommer ordet "pirrig" flera gånger.

Annons

Nervös är hon inte.

– Jag blir ofta väldigt fokuserad, det är ganska sällan jag blir nervös. Jag är fokuserad på uppgiften och vill göra det så bra som möjligt. Men i och med att det är så ovisst på den här säsongspremiären, vad jag kastar mig in, i så är det med ännu mer pirrighet för jag vet inte riktigt hur man tävlar i skidskytte än, säger Nilsson till TT.

– Mitt fokus blir egentligen bara att köra premiären och sen dra massa nyttiga lärdomar av det.

TT: Hur mycket tankar är det på allt det praktiska?

– Jättemycket såna tankar. Vi hade ett testrace förra veckan då jag glömde vapnet. Så det händer saker, jag glömmer saker, säger Nilsson.

– Men det hände Linn Persson på VM så det händer, och det är mycket praktiskt att hålla koll på.

"Jättesvårt"

TT: Vad vill du framför allt få ut av lördagens premiär?

– I första hand få ihop allt rätt, vara på rätt plats vid rätt tillfälle allt praktiskt. Sen hoppas jag att jag få en bra känsla i skidspåret och så hoppas jag på många bra prestationer på vallen.

TT: Efter sju-åtta månader som skidskytt, hur svårt är det egentligen att skjuta?

– Det är jättesvårt. Det kan verkligen slå åt båda hållen, jag kan ha en jättebra serie och sen en jättedålig utan att jag exakt vet vad jag gjorde för skillnad.

Annons

Skyttetränaren Jean-Marc Chabloz ser faktiskt lite rörd ut vid tanken på att de nu är framme vid den första riktiga tävlingen. Och han betonar att Stina Nilsson ska gå ut och njuta.

– Hon ska njuta, det är premiär ändå. Det är klart att många förväntar sig saker av henne, och det gör jag också – jag förväntar mig att hon ska jobba och nu när jag säger det får jag gåshud...

TT: Känns det stort?

– Ja, jo det känns speciellt. Från det här första samtalet när hon ringde i mars och undrade om jag kunde hjälpa henne och nu står vi i Idre och ska starta. Det är lite häftigt faktiskt.

"En gång"

Så, kommer Stina Nilsson kunna njuta något?

– Ja, han (Jean-Marc Chabloz) sa det till mig med nyss. Och absolut, det är en stor grej men jag har ju tränat så många gånger på det, det har varit så många premiärer för mig: första testracet, första testracet på snö... Absolut att jag ska njuta, men jag vill också ha koll på läget och göra mitt bästa också. Det är en spännande dag som står för dörren, men min förhoppning är att jag ska göra det här en miljon gånger.

Efter lite eftertanke tillägger hon ändå:

– Men jo, det är sant – jag ska försöka njuta för det här händer ju faktiskt bara en gång.

Fakta: Stina Nilssons skidskyttekarriär

Efter nio säsonger i världscupen på skidor, med bland annat ett OS-guld, två VM-guld och 23 individuella världscupsegrar, meddelade Stina Nilsson i mars överraskande att hon byter sport till skidskytte.

Hon fick direkt en utvecklingsplats i A-landslaget.

I augusti föll hon under rullskidträning och fick en fraktur i vänstra armbågen, vilket gjorde att hon inte fick använda stavar under sex veckor och skyttet fick anpassas under en tid. På grund av skadan missade hon SM i rullskidskytte.

Hon är inte aktuell för världscuppremiären i Finland i slutet av november utan kommer inledningsvis att tävla på lägre nivå.

Det finns många exempel på skidåkare som blivit framgångsrika skidskyttar – som Magdalena Forsberg, Björn Ferry och Anna Carin Zidek.

Fakta: Stina Nilssons skidskyttekarriär

Lördag 14 november: 10:00-13:00 Sprint.

Söndag 15 november: 10:00-13:00 Kortdistans.

SVT sänder tävlingarna.

TT
Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons